Небувала спека, що впала на Одесу в ці дні, вказала городянам і гостям міста єдину дорогу для порятунку від палючих променів сонця — пляжі. Вони заповнюються сьогодні ще до сходу сонця й не пустують до пізнього вечора — вода прогрілася до 23 градусів, пісок ще відносно чистий.

Але, на жаль, відпочинок на пляжі, як раніше, доступний далеко не всім. Ідеться не про платний вхід або високу ціну за тапчани й шезлонги (хоча й вони захмарні — від 50 до 150 гривень). Як і минулими роками, «смачніші й комфортніші місця» міська влада віддала в користування орендарям, які чомусь порахували, що є власниками піщаних квадратних метрів.
Знімальна група одного з міських телевізійних каналів вирішила підготувати спецрепортаж про те, як організовано відпочинок на пляжах Одеси. Об’єктом уваги журналісти обрали орендовану територію, що експлуатує одне з товариств з обмеженою відповідальністю. Скажемо так, журналістам орендарі були не раді — телеоператора штовхнули в басейн, а тендітній тележурналістці охорона викрутила руки й викинула її з пляжу. Увечері в вікно квартири, де вона мешкає, залетів камінь із запискою й дохлим птахом — як нагадування про те, щоб не лізла в комерційні справи.
Буквально через два дні активісти одеського Євромайдана покинули традиційне місце збору й вирушили в пляжну зону міста. Євромайданівці знесли майже двадцять парканів, що заважали проходу на пляжі, заблокували незаконне будівництво готелю й заявили, що беруть під контроль стан пляжів міста.
Треба сказати, що міська влада відреагувала миттєво на конфлікт бізнесменів із журналістами — наступного ранку фахівці міських комунальних служб, що прибули, демонтували металеву вертушку, через яку, пред’явивши куплений квиток, відпочивальники потрапляли на пляж.
А як справи на інших одеських пляжах? У головному курортному епіцентрі Одеси — «Аркадії» — більшість пляжів орендовано. Безплатні громадські пляжі за площею значно поступаються платним й утримуються в гіршому стані. Наприклад, на громадському пляжі, розташованому поруч із нічним клубом Е-Moscow, — сміття і бруд. Незважаючи на це, саме такі пляжі мають найбільший попит у відпочивальників: вони заповнені на 60—70 відсотків, тоді як приватні зони — на 10—20. Розширили свої володіння практично всі орендарі — розважальні заклади «Ібіца», «Ітака» і «Боно», не забувши про вимоги міської влади залишити п’ятиметровий прохід уздовж моря. У той час, як практично всі лежаки в платній зоні пустують, відпочивальники змушені тулитися на п’яти метрах.
На «Дельфіні», в «Отраді» і на «Ланжероні» картина аналогічна: більша частина території також зайнята орендованими пляжами. На громадських — незрозумілі брудно-темні плями на піску й давнє сміття уздовж стін.
Здивувала набережна, де розташовується дельфінарій «Немо», що відкрилася минулого літа. Тоді багато хто переживав, що приватники, котрі облаштували територію, згодом зроблять її закритою для людей. Нині стало зрозуміло, що їхні побоювання були небезпідставні.
Торік платні тапчани було встановлено навколо басейну, залишався вільний прохід між ними, а також доступ до розрекламованого безплатного басейну з дельфінами. Тепер ситуація змінилася: платна територія розширилася настільки, що зайняла весь прохід між столиками й тапчанами, а до дельфінів уже й не наблизишся. Перед басейном установлено огородження, касу. Охоронці пускають на територію тільки тих, хто оплатив послуги.
Ішлося про рукотворні, штучно-насипні пляжі. Але в Одесі є два природні — гідропарк «Лузанівка» і «Чорноморка». І якщо про «Лузанівку» сьогодні можна говорити як про цивілізоване місце відпочинку, то «Чорноморка» нині перетворилася на зону, небезпечну для перебування людей. Це єдиний міський пляж, розташований на березі відкритого моря, всі решта — в акваторії Одеської затоки. Довжина пляжу сягала 700 метрів, ширина піщаної смуги — 70 метрів. На площі 50 тисяч квадратних метрів відпочивали сотні одеситів, що спеціально приїжджали до «Чорноморки», щоб насолодитися відпочинком у цьому чудовому куточку міста.
Усе це, на жаль, у минулому. Колишня й нинішня міська влада намагається більше не згадувати про «Чорноморку». Тому що цього пляжу вже не існує. Потрапити на нього практично неможливо. Розбиті плити, що розсипаються, сповзають у воду. Рятувальників, за словами місцевих жителів, не бачили кілька років. Натомість сміття — величезна кількість. По всьому пляжу розклеєно оголошення, складені тими-таки місцевими жителями, із проханням прибирати за собою сміття, тому що прибиральниць і двірників там немає.
Одним міським пляжем в Одесі стало менше. Тепер важко повірити, що ще не так давно тут був пісок, рятувальна вишка, тапчани з парасольками й роздягальнями і дошка з інформацією.
Із 2010 року пляж «Чорноморка» закритий для відвідування. Правильне рішення, тому що, не приведи Господь, може статися лихо. У деяких будинках користуватися ні водопроводом, ні туалетом неможливо —  нечистоти стоять у трубах. Фекальна вода залила деякі двори й місцевий пляж, а звідти неочищені каналізаційні стоки потрапляють просто в море. Обсяг фекалій, що опинилися в морській воді, обчислити неможливо, але мертва риба, яка з’явилася в акваторії пляжу, свідчить, що море не може впоратися із самоочищенням. Дивно, але при цьому на пляжі багато відпочивальників, які продовжують купатися в морі. А в СЕС панує олімпійський спокій. Тим мешканцям, що до-дзвонилися, там відповідають: у зв’язку з тим, що пляж «Чорноморка» давно закритий з технічних причин і як пляж взагалі не існує, СЕС до нього не має жодного стосунку й ніяк не контролює.
На сесії Одеської міської ради було прийнято «Правила обладнання та експлуатації пляжів міста Одеси». Як вони виконуються? Ось кілька пунктів із цього документа.
«На території пляжу встановлюється обладнання з підведенням питної води із системи централізованого водопостачання. Воно повинно відповідати вимогам Санітарних правил і норм «Питна вода. Гігієнічні вимоги до якості води централізованих систем водопостачання. Контроль якості». Відведення води з питних фонтанчиків здійснюється системою водовідведення, проведеною на пляжі, в каналізаційну мережу, скидання води від обладнання з питною водою безпосередньо в пляжний матеріал забороняється. Відстань між місцями розташування обладнання для питної води не повинно перевищувати 70 метрів».
На жодному із пляжів міста не вдалося виявити ні питних фонтанчиків, ні каналізаційної мережі, ні централізованої системи водопостачання. Тож про жоден контроль питної води з боку СЕС на пляжах міста говорити сьогодні просто не доводиться. А відстань у 70 метрів між питними фонтанчиками й зовсім видається глузуванням над відпочивальниками: немає фонтанчиків, немає й 70 метрів.
«Громадські пляжі «Аркадія», «Отрада», «Дельфін», «Для інвалідів», «Курортний», «Ланжерон», «Золотий берег», «Монастирський», «Чорноморка», які мають технічні можливості, повинні бути обладнані пристроями, що забезпечують вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями в зону відпочинку (пандуси, поруччя та ін.). Обладнання пляжів відповідними пристроями здійснюється за рахунок експлуатуючої організації пляжу». 
Цей пункт Правил навіть коментувати соромно і незручно через його цинізм і багаторічне нехтування депутатами міськради. Про такі «дріб’язки», як туалети, пристрої для миття ніг, прісний душ, сміттєнакопичувальні контейнери та урни говорити теж не доводиться через їхню тотальну відсутність. Усе перераховане вище належить до функціонування на пляжах комунальних підприємств, що перебувають на балансі, зобов’язаних забезпечити роботу місць відпочинку. І якщо на орендних ділянках пляжу дещо з перерахованих вище елементів благоустрою пляжів ще можна зустріти, то на території громадських пляжів, крім піску і гальки, вдень із вогнем нічого знайти просто неможливо.
Нарікання депутатів і міської влади на нестачу бюджетних коштів на реставрацію пляжів не витримують жодної критики. Чому б не використати ті 30 мільйонів гривень, що перебувають у природоохоронному фонді й розміщені з волі депутатів на депозитному рахунку комерційного банку? Городяни були б тільки вдячні, якби ці 30 мільйонів спрямували на благоустрій пляжів.
 
Одеса.
Фотоетюди Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.
Компетентна думка
Геннадій ТРУХАНОВ, одеський міський голова:
— Я знайомий зі скандальною ситуацією, пов’язаною з перешкоджанням журналістам виконувати свої професійні обов’язки. Ідеться про орендарів пляжу «Отрада». Ми знайдемо законні підстави для того, щоб розірвати договір із цими орендарями. І так чинитимемо з усіма, хто зловживає даним містом і громадою правом на оренду й перешкоджає вільному доступу одеситів і гостей міста на пляжі.
Найближчим часом буде проведено інвентаризацію всіх договорів з орендарями пляжів на предмет законності їхнього укладення.