Постанова Верховної Ради України

Верховна Рада України постановляє:
1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до Міжнародної Федерації Журналістів, Європейської Федерації Журналістів, Асоціації Європейських Журналістів, міжнародної організації «Репортери без кордонів», Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України (додається).
2. Голові Верховної Ради України направити текст Звернення Верховної Ради України до відповідних міжнародних організацій журналістів, Міжнародного олімпійського комітету.
3. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.
Голова Верховної Ради України О. ТУРЧИНОВ.
м. Київ, 17 червня 2014 року.
№ 1332-VІІ.
Додаток до Постанови Верховної Ради України
від 17 червня 2014 року № 1332-VІІ
ЗВЕРНЕННЯ
Верховної Ради України до Міжнародної Федерації Журналістів, Європейської Федерації Журналістів, Асоціації Європейських Журналістів, міжнародної організації «Репортери без кордонів», Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України
З боку Російської Федерації ведеться скоординована і цілеспрямована інформаційна війна проти України. Зокрема, з метою маніпулювання суспільною свідомістю в Україні та за її межами через російські засоби масової інформації поширюється недостовірна, неповна та упереджена інформація про Україну.
Ключовими завданнями такої інформаційно-психологічної операції є: деморалізація населення України, особового складу Збройних Сил України, а також спонукання їх до державної зради й переходу на бік супротивної сторони, формування у громадян України та Росії викривленого бачення подій, що відбуваються, а не їх справжніх причин та наслідків.
При цьому використовуються усі методи інформаційно-психологічної боротьби - від розміщення тенденційної інформації та напівправди до неприхованої неправди. Зокрема, можна навести такі приклади:
1. Починаючи з кінця лютого 2014 року видання «Известия», «Российская газета», «Московский комсомолец», «КомерсантЪ», «Взгляд», а також інформаційні агенції «РИА Новости», «ИТАР-ТАСС», «РОСБАЛТ», «АИС» передруковували неперевірені новини та створювали неправдиві повідомлення (наприклад щодо переходу на бік Росії корабля ВМС України «Гетьман Сагайдачний»).
2. Розповсюдження супутниковими телеканалами «Россия-24» та «НТВ мир» новини про наявність численних біженців з України до Росії, в якій було використано відео з україно-польського кордону. І тільки завдяки появі фотоматеріалів із реального україно-російського кордону цю новину було спростовано.
3. Використання російським телебаченням відео, в якому були показані начебто «українські бойовики» в Сімферополі, які стоять на фоні нерухомих тіл російських військовослужбовців біля автобусів із написом «Львов Тайган». Після перевірки виявилося, що автобус, з якого виходили «бандерівці», належить кримському підприємству «Парк львов «Тайган», «українські бойовики» використовують зброю, що знаходиться на озброєнні виключно російської армії, а на «жертвах» немає навіть слідів крові.
4. Численні неправдиві заяви російських засобів масової інформації про перехід українських військових на бік Росії, добровільну здачу військових частин, складів, зброї, інших військових об’єктів російським військовим.
5. Трансляція сюжету на супутниковому телеканалі «Россия-24» про зізнання громадянина Російської Федерації, який начебто брав участь у заворушеннях у Києві. Він стверджував, що на стороні «радикалів» воюють підготовлені найманці, зокрема з США, Німеччини, Польщі, та переконував в існуванні «Кодексу бойовиків», який передбачає жорсткі каральні заходи (навіть вбивство) за непокору чи зрадництво. Ця інформація потім була розтиражована й іншими російськими ЗМІ, зокрема «Российской газетой».
6. Зміна інтерпретацій подій у публікаціях агенції «Інтерфакс». Зокрема, заголовок новини «Российские военнослужащие захватили аэропорт Бельбек вблизи Севастополя» через декілька хвилин було змінено на «Российские военнослужащие контролируют аэропорт Бельбек, чтобы не допустить прилета боевиков», а згодом на «Крымские отряды самообороны рассредоточились по периметру аэродрома Бельбек» (окремо в тексті новини підкреслюється - «российские военнослужащие не имеют никакого отношения к происходящему в аэропорту Бельбек»).
7. Для створення враження, що світова преса підтримує дії Росії, допускалося довільне трактування заяв міжнародних лідерів (Джона Керрі - агенцією ІТАР-ТАРС, позиції Китаю - ІА REGNUM).
8. Запровадження російськими інформаційними агентствами тегів, виділених червоним шрифтом: «Угроза гражданской войны на Украине» - ІА REGNUM, «КРИЗИС НА УКРАИНЕ» - ІТАР-ТАРС.
9. Одне з останніх неправдивих повідомлень деяких російських засобів масової інформації - про участь української біатлоністки, чемпіонки Олімпійських ігор в Сочі, чемпіонки світу з біатлону Олени Підгрушної, яка зараз займає посаду заступника Міністра молоді та спорту України, в антитерористичній операції у Слов’янську, де, як доказ, наводиться фотографія жінки, абсолютно не схожої на українську спортсменку. Крім цього, співголова народного фронту «Новороссия» Костянтин Долгов звинуватив Олену Підгрушну у вбивствах мирних жителів у Слов’янську в прямому ефірі телеканалу «Россия-1».
У зв’язку з цим Верховна Рада України:
1. Звертається до Міжнародної Федерації Журналістів, Європейської Федерації Журналістів, Асоціації Європейських Журналістів, міжнародної організації «Репортери без кордонів» щодо протидії інформаційним провокаціям та неперевіреним даним, які поширюються через засоби масової інформації Російської Федерації, забезпечення інформування світової громадськості про реальну ситуацію, яка склалася в Україні.
Просить звернутися до російських журналістів із закликом дотримуватися норм журналістської етики, а також рекомендувати представникам засобів масової інформації подавати достовірну, об’єктивну та перевірену інформацію.
2. Звертається до Міжнародного олімпійського комітету щодо оцінки висловів та повідомлень російських засобів масової інформації про українську біатлоністку, чемпіонку Олімпійських ігор в Сочі, чемпіонку світу з біатлону Олену Підгрушну, які дискредитують олімпійський рух.
Закликаємо продемонструвати солідарність з Українським народом у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України.