Студенти Херсонського державного університету готуються до акцій протесту — у них фактично відібрали санаторій-профілакторій. Цей невеличкий заклад, де щороку до п’ятисот пацієнтів отримували дієтичне лікування, послуги стоматолога, масаж та амбулаторне лікування від цілої низки хвороб, і досі займає поверх у гуртожитку №2 вишу. Але він закритий, а одинадцять працівників пішли у відпустки за власний рахунок, до того ж на невизначений термін.
Річ у тім, що 90 відсотків витрат санаторію-профілакторію ХДУ на зарплату, медикаменти, продукти оплачувалося коштом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Але днями університет отримав лист директора виконавчої дирекції обласного відділення фонду Світлани Главацької з повідомленням про припинення фінансування таких закладів через внесення змін до законодавства про систему соцстраху в Україні (відомий закон №77-VІІІ від 28 грудня 2014 року). Тож утримувати міні-лікарню стало просто нікому.
— Повна вартість путівки до нашого санаторію-профілакторію на 24 дні становить 1640 гривень 80 копійок. Але студенти донедавна платили тільки десяту її частину, себто 164 гривні. Наші пацієнти — переважно пільговики: інваліди, сироти, молодь із бідних селянських чи багатодітних міських родин. Ці студенти навчаються бюджетним коштом, та й їхні батьки, якщо вони є, заледве зводять кінці з кінцями. А відтак путівка майже за дві тисячі гривень їм просто не по кишені, і відвідувачів ми втратимо. У березні нинішнього року наш заклад мав би відсвяткувати своє 30-річчя, та побоююся, що він до того часу взагалі припинить своє існування, — скрушно зітхає головний лікар вишівського санаторію-профілакторію Сергій Іванов.
Пацієнтів із числа городян, котрі могли б собі дозволити путівки за стовідсотковою оплатою, санаторій приймати не може, бо в студентський гуртожиток стороннім доступ обмежений. Виш повністю утримувати такий оздоровчий комплекс нині також не може, бо грошей на це немає. Порівняймо: річна потреба санаторію-профілакторію у коштах перевищує вісімсот тисяч гривень. Тоді як вартість усіх без винятку фундаментальних та прикладних наукових досліджень і проектів, що їх мають у 2015 році профінансувати ХДУ з державного бюджету, становить рівно 1 мільйон 31 тисячу гривень, включно із зарплатою виконавців. Однак без профілакторію все одно не обійтися: якщо бідних студентів, котрі виживають на стипендію та випадкові підробітки, не підгодовувати й не зміцнювати їхній імунітет, то хтось до диплома може просто не дожити. А які діти народжуватимуться в охлялих студенток?
Голова студентського профспілкового комітету Херсонського державного університету Андрій Вишневський каже, що спілчани за профілакторій воюватимуть. Уже підготували відповідні листи на його захист до уряду та Верховної Ради, а якщо треба буде, то й на мітинги та пікети вийдуть. Андрій нагадав: таких санаторіїв-профілакторіїв, яким загрожує ліквідація, по всіх українських вишах набереться з сімдесят. Уявляєте, який шарварок зчиниться в державі, якщо молодь із семи десятків альма-матер скоординує свої дії та одночасно гайне на вулицю обстоювати своє право на охорону здоров’я?
Херсон.