У вівторок у Миколаєві страйкували водії маршрутних таксі. Від самого ранку місто впало в транспортний колапс. Адже вже з п’ятнадцять років тут немає альтернативи — громадські перевезення відсотків на 80 здійснюються за рахунок приватних компаній, а не комунального транспорту, парк якого перебуває в жалюгідному стані. З віддалених районів дістатися центру можна тільки маршруткою — і нічим іншим.

Протягом півтора десятка років міська влада неодноразово анонсувала дивовижні розв’язання цієї справді гострої проблеми. То обговорювали проект швидкісного трамвая, то робили спроби виходу на найнапруженіші маршрути автобусів великої пасажировмісності... На жаль! Так чи інакше, рятівні проекти виявлялися на ділі лише химерами.
Миколаївці відчули це на собі повною мірою. Чого, втім, і варто було чекати — маршрутники вже давно шантажували пасажирів. Відповідь на претензії до якості обслуговування звучала одна: катайтеся, поки возимо, а то як застрайкуємо!.. Тим часом нарікань, і цілком слушних, назбиралося чимало.
Маршрутки постійно створюють аварійні ситуації на і без того екстремальних міських дорогах. У погоні за заробітком водії влаштовують справжні ралі й стовпотворіння на «вигідних» зупинках. Майже щотижня вибіркові перевірки ДАІ виявляють маршрутників «під кайфом». Приниження пільговиків і відмови їм у проїзді стали мало не нормою...
А тут ще й страйк! По суті, навіть неоголошений — ним давно лякали пасажирів, але попередити так і не спромоглися. Тисячі миколаївців добиралися пішки на роботу й у нагальних справах. Комунальний транспорт, як не намагався, проблему розв’язати не зміг. Деякі «штрейкбрехери», всупереч корпоративній солідарності, все-таки займалися перевезенням — без розпізнавальних знаків і за спеціальною ціною — за 10 гривень!
На тлі всього вищезазначеного страйк викликав у городян тільки обурення, у хвилі якого потонули об’єктивні, у принципі, думки на захист страйкарів. Так, водії — теж люди, їм також треба годувати сім’ї, а все так стрімко дорожчає, і бензин — передусім. Доки люди брали штурмом трамваї й тролейбуси, керівники фірм-перевізників віднікувалися: ми ні до чого, це крик душі водіїв! А не на камеру розповідали, що «хтось» погрожував навіть спалити машини тим, хто відмовиться страйкувати.
Водії вимагали підвищення тарифів майже вдвічі — з трьох до шести гривень. Цікаво, що деякі озвучували ціни ще вищі — навіть до десяти гривень.
Міський голова Юрій Гранатуров назвав події вівторка «транспортним шантажем». На екстреному засіданні міськвиконкому щодо підвищення тарифів він пригрозив перевізникам позбавленням ліцензій. Але городяни переконані: це не що інше, як гра, і закулісна домовленість уже є. Соціальними мережами прокотилася хвиля закликів ударити пасажирськими контрзаходами по водійській нахабності — страйком на страйк!
Як далі розвиватиметься ситуація? Відповідальний за транспорт заступник міського голови Олександр Женжеруха прокоментував її так: «Щонайменше два дні, а швидше за все до кінця тижня тарифи залишаться незмінними. Нові — обговорюватимемо». Також ухвалено термінове рішення: поповнити нарешті парк електротранспорту.
...Із середи похмурі перевізники вийшли на маршрути. Тарифи — не змінилися. Чи надовго?..
Миколаїв.

Миколаївці штурмують випадковий транспорт.


Фото з сайту http://inshe.tv.