МНС і МОЗ України стверджують, що перевищення допустимих концентрацій окислів фосфору на Львівщині, де в понеділок перекинулися й зайнялися вагони з жовтим фосфором, не виявлено. Мешканці потерпілих територій не схильні довіряти цій інформації, хоча віце-прем’єр України, глава штабу з ліквідації наслідків катастрофи Олександр Кузьмук і заявив, що уже можна пити воду з криниць, купатися і загоряти. Адже вранці у вівторок він же говорив про «другий Чорнобиль».

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, відкриваючи вчора засідання уряду, сказав, що розмовляв з Олександром Кузьмуком, який повідомив, що техногенну катастрофу ліквідовано і зараз ідеться про ліквідацію її наслідків. Прем’єр закликав усіх представників уряду, в тому числі Міністерства аграрної політики, вжити заходів до ліквідації наслідків катастрофи, зокрема спрямованих на захист від них людей, сільськогосподарських угідь і худоби.

Поки що існує чотири версії причин катастрофи: поганий стан колії, поганий стан потяга (невдале кріплення вагонів), порушення правил перевезення небезпечного вантажу і диверсія.

За однією з версій, аварія могла статися через поганий стан цистерн. Так вважає міністр транспорту і зв’язку України Микола Рудьковський. За його словами, 3 липня проводилося технічне обстеження тієї ділянки залізниці, на якому сталася аварія, і жодних порушень не було виявлено.

Віктор Янукович у свою чергу запевнив, що обставини аварії потяга з фосфором у Львівській області вимагають усебічного вивчення, після чого винні будуть покарані. Янукович доручив Першому віце-прем’єр-міністру Миколі Азарову використовувати можливості резервного фонду бюджету для ліквідації наслідків катастрофи.

За останніми даними МНС, у медичні установи звернулися по допомогу із симптомами інтоксикації дихальних шляхів і отруєння продуктами горіння фосфору 69 осіб, із них 19 дітей. Водночас, за інформацією прес-служби Міністерства оборони України, у військово-медичному клінічному центрі регіону перебувають 18 потерпілих з діагнозом «гостре інгаляційне отруєння продуктами горіння фосфору», з них троє — в стані середнього ступеня тяжкості, решта — легкого. Як запевняє начальник військово-медичного клінічного центру Сергій Петрук, загрози життю пацієнтів немає.

Коли верстався номер, з’явилася інформація про нові, локальні, спалахи фосфору на місці катастрофи. Про це в ефірі «5 каналу» заявив той-таки віце-прем’єр-міністр України Олександр Кузьмук.

Фото Володимира ПЕСЛЯКА (Укрінформ).

P. S. Як повідомляє УНІАН, точна формула розлитої речовини поки що невідома. Її мають надати казахські фахівці, що прибули вчора на місце аварії. У причинах того, що сталося, теж ще не розібралися. Крім того, дивує відсутність повної і достовірної інформації про інцидент. Нагадуємо, що жовтий фосфор є отруйною речовиною, здатною спричинити у людини ураження мозку, кісток, некроз печінки і набряк легень. При прямому потраплянні на шкіру викликає сильний опік, при проковтуванні чи вдиханні парів фосфору — отруєння. Щоб убезпечити себе від можливих наслідків, необхідно користуватися респіраторами, не виходити на вулицю роздягненим, пити для профілактики сорбенти. Вікна краще щільно зачинити і завісити змоченим у содовому розчині простирадлом. Якщо речовина потрапила на шкіру — промити тривідсотковим розчином соди.