Мешканці Львова і 14 населених пунктів області, біля яких сталася катастрофа із загорянням цистерн із жовтим фосфором, у шоку. З радіо і теленовин вони довідалися, що їм категорично заборонено відчиняти вікна, пити воду з криниць і випускати дітей на вулицю. Вчора почалася евакуація. Пресу просять не нагнітати ситуацію. І до з’ясування всіх обставин не називати катастрофу «другим Чорнобилем».

Аварія сталася за 60 км від Львова, у Буському районі, на перегоні Красне—Ожидів. Як повідомив глава прес-служби МНС Ігор Кроль, тут у понеділок близько 16.55 зійшли з колії й перекинулися 15 вагонів із жовтим фосфором. Цистерни прямували зі станції Аса (місто Джамбул, Казахстан) на станцію Оклекса (Польща). Потяг, який перевернувся, належить Україні, сам жовтий фосфор — Казахстану. Внаслідок витоку фосфору зайнялися 6 цистерн. Учора вночі пожежу ліквідували, однак продуктами горіння отруїлися 16 чоловік, з яких 13 у стані важкого і середнього ступеня тяжкості госпіталізовано у військовий медичний клінічний центр Західного оперативного командування у Львові. Під час гасіння пожежі утворилася хмара з продуктів горіння — тож зона зараження розтяглася на 90 квадратних кілометрів.

У зону зараження потрапили 14 населених пунктів Буського району із загальною чисельністю населення майже 11 тисяч чоловік й окремі території Радехівського і Бродівського районів Львівської області. Зокрема, села Тур’є, Губисько-Тур’янське, Стовпин, Переволочне, Чапіж, Топорів. Більш як 800 осіб із зони зараження учора було евакуйовано.

Сходження цистерн стало причиною пошкодження 50 м залізничних колій, майже 100 м контактної мережі і трьох опор. Аварія заблокувала рух у районі. Та це — не найстрашніше. Українські екологи кажуть, що нинішнє забруднення території може перетворитися на екологічну катастрофу.

На львівську землю було вилито 300 тонн жовтого фосфору, який вкрай небезпечний для людини і довкілля. Смертельна доза жовтого фосфору становить десяту частку грама. Отруєння вражає кістки, кістковий мозок, спричинює некроз щелепи. Тим часом влада Львова закликає громадян не панікувати.

Для ліквідації наслідків хімічного забруднення і евакуації залучено не тільки представників МНС, а й внутрішні війська. Комісія з Кабміну із знезараження території зосередилася в Ожидові. На місце подій прибув віце-прем’єр України Олександр Кузьмук і оперативна група МНС України на чолі з першим заступником міністра Антонцем. Генпрокуратура у зв’язку з техногенною катастрофою порушила кримінальну справу. Причини аварії поки що невідомі.

Директор еколого-натуралістичного центру Володимир Борейко:

— На території, де був розлитий жовтий фосфор, відбувається забруднення ґрунту, після чого настане загибель усіх живих організмів. А після найближчих дощів небезпечна речовина потрапить у річки, озера і підземні води. У результаті можливий масовий мор риби. Людям у цій зоні перебувати категорично заборонено, оскільки після купання чи потрапляння в людський організм такої води настає параліч нервової системи.

Директор Інституту екології Карпат Оксана Марискевич:

— Це величезне лихо. Особливо якщо враховувати, що тепер спека. При 44°С фосфор плавиться, крім того, взаємодіючи з повітрям, утворює випари бурого кольору. Ці випари дуже шкідливі для людей, зокрема, спричинюють набряки легень. Там повинно бути багато медиків, адже найменші ознаки дії фосфору на людину — втрата апетиту, стомлюваність, найбільші — жовтяниця... Необхідно терміново евакуювати людей.

Заступник глави Львівської облради Микола Горинь:

— Загрози для довкілля і населення не вбачається.

Начальник прес-служби МНС Ігор Кроль:

— Примусової евакуації людей не проводилося, а відселення було тимчасовим — дехто з мешканців уже повернувся додому. Заміри вмісту речовин в атмосфері свідчать, що життю людей ніщо не загрожує. На місці аварії рятувальники працюють без засобів захисту. Можна впевнено сказати, що жодного зараження на цій території немає.