Самостійно облаштовується місто-супутник АЕС

У невеликих містечках-супутниках, що виростають поруч із АЕС, усе підпорядковане атому і станції. Раніше вони давали роботу, житло, заробіток, соціальні гарантії городянам, тримали на собі комунальні служби міста, були підтримкою школі, культурі, освіті... У Нетішині, що на Хмельниччині, останніми роками акценти істотно змістилися. Хоча ХАЕС і залишилась основним роботодавцем для тутешніх мешканців, від багатьох інших соціальних функцій вона відмежувалася. Місто вчиться жити самостійно. Усі проблеми затягнулися в такий тугий вузол, що вмить його ні розрубати, ні розв’язати. Проте Олександр Смишляєв, котрий трохи більше року тому очолив міську владу, дає раду.

Найкраща панорама — з баштового крана

Нетішинці розказують цю історію майже як анекдот. Мовляв, приходить до Смишляєва черговий відвідувач і просить квартиру. А міський голова підводить його до вікна і каже: «Ви бачите хоч один будівельний кран? Ні? І я також. То де в місті візьмуться нові помешкання?»

На такий аргумент справді важко щось відповісти. Часи, коли управління будівництва ХАЕС активно вело спорудження житлових мікрорайонів, давно минули. Парадокс: будівельники потерпають без роботи, а тисячі людей потребують нового житла. А звести разом ці фактори заважає брак коштів. Нетішин, який живить робочою силою АЕС, опинився в фінансових пасинках. У міській раді підбивають невтішні цифри: на цей рік просили в бюджету 66 мільйонів гривень, отримали 43. Навіть якщо додати сюди власні надходження, навряд чи можна вести мову про початок житлового будівництва.

— Ми пішли іншим шляхом, — розповів О. Смишляєв. —Навели порядок в обліку і розподілі вже наявного житла і видали торік майже півсотні ордерів для постійного користування помешканнями тим, хто стояв на черзі і довго жив у сімейних гуртожитках. На початок року було видано 58 ордерів на квартири і 41 ордер у сімейні гуртожитки. Звичайно, кількість осель при цьому не збільшилася, натомість число людей, котрі отримали права на своє житло, збільшилося.

Та й плани на нове будівництво міський голова і його команда не лишають. Уже готові правила забудови трьох мікрорайонів. Нетішинці вирішили зламати традицію зведення лише багатоповерхівок. Відтепер житловий фонд поповнить і садибне будівництво. Вже навіть споруджуються системи водопостачання. Обсяг робіт чималий, утім, хтось мусить зробити перший крок, щоб з часом у місті вималювалась-таки будівельна панорама із баштовим краном і виріс ще один мікрорайон.

Як інвестора спокусити атомом

Скільки планів на папері не малюй, вони ніколи не оживуть без грошей. Хоч яка спокуслива енергетична галузь, місто отримує крихти з панського столу. Смишляєв добре це знає, бо сам пересів у крісло міського голови із крісла директора АЕС. Відверто зізнається, що проблеми, котрі доводиться вирішувати керівникам із різних кабінетів, теж різні і за масштабністю, і за значущістю, і за рівнем відповідальності. Для директора найголовніше — безпека і надійність роботи станції. Для міського голови — добробут і спокійне життя енергетиків. Чиє завдання важливіше, сказати важко. А от чиї матеріальні можливості скромніші, тут і підраховувати не треба.

— Нетішин не зможе розвиватися доти, доки в місті не з’являться потужні інвестори. І завдання міської влади — показати наш економічний потенціал, — переконаний Олександр Євгенович.

Перший тендер, на передачу в оренду будівлі міського ринку, окрилив. Тепер місто має сучасний маркет, а міський бюджет щомісяця отримує за оренду 26 тисяч гривень. Це надихнуло на спорудження ще й будівельного маркету. Ведуться перемовини з інвесторами, котрі виявляють зацікавленість до спорудження п’яти житлових будинків. Поки що це лише плани і попередні домовленості. Але не буде ідеї — не буде що втілювати в життя.

Ні для кого не секрет, що навіть у кращі часи в Нетішині не було проблеми з робочими руками. Влаштуватися на ХАЕС — заповітна і дуже часто недосяжна мрія багатьох. Якщо ти непричетний до енергетики, виживати непросто. Добре розуміючи проблему, О. Смишляєв виношує нові плани: організації сучасного виробництва, скажімо, зі складання комп’ютерної техніки. Розповідає міський голова про це з таким азартом, що здається, у Нетішині готові складати не тільки побутову техніку, а й ледь не космічні кораблі. А втім, чим фантастичніша ідея, тим реальніше її виконання.

Хоч дешево і сердито, та дієво

Щоправда, космічні ідеї швидко приглушує щоденний клопіт — дороги, сміття, комунальні послуги, діряві дахи, дитячі майданчики у дворах... Коли Смишляєв береться за вирішення справи, спрацьовує досвід директора і кмітливість інженера: зробити з найменшими витратами і найбільшим ефектом. Пригадується, свого часу тут чималого розголосу наробили «лежачі поліцейські», котрих просто силоміць «уклав» на дорогу міський голова. Хтось поставився до цього скептично, інші — навіть вороже: вулицю перекопали, гроші в землю зарили... А Смишляєв задоволений: торік у місті не було жодної ДТП, в якій загинули б діти.

У місті з’явилися нові транспортні зупинки, дитячі та спортивні майданчики, автостоянки. Проведено реконструкцію ринку та капітальний ремонт однієї із шкіл. Для Нетішина, де кожна дрібничка на видноті, це події чималої ваги. І охочих дати оцінку тому, що робиться, теж знаходиться чимало. Далеко не всі погоджуються з реформаторськими кроками теперішнього голови. Хтось пошепки висловлює своє незадоволення, хтось тиражує його на сторінках газет. Все це атрибути демократичного міста і свідчить про одне: почалася робота, а звідси і реакція задоволених і обурених.

Фото автора.