У Рівненській обласній раді запроваджують нові підходи до управління комунальними установами
На Рівненщині втілюють заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи комунальних підприємств. Як розповів голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, це спричинено їх критичним станом. Бездарний менеджмент, який є прямим наслідком корумпованої системи кадрових призначень, перетворив більшість комунальних установ області на збиткові. На Рівненщині загалом 104 комунальні заклади. Дев’ять із них працюють з метою отримання прибутку — а реально дохід минулого року отримали лише чотири установи.
— Коли депутати взимку повертали від облдержадміністрації до ради делеговані повноваження з управління комунальними установами, ніхто навіть не уявляв масштаби проблеми, — розповідає Михайло Кириллов. — Упродовж декількох останніх років наші підприємства перетворилися на структури, які мільйонами проїдають бюджетні кошти, практично не розвиваються та ще й практикують стягнення з громадян незаконних благодійних внесків. Це є наслідком непрозорої та корумпованої кадрової політики, яку проводила адміністрація.
Щоб вирішити проблему, за дорученням голови обласної ради Михайла Кириллова було напрацьовано кардинально новий механізм відбору керівників для цих підприємств. Від попереднього він відрізняється абсолютною прозорістю, наявністю чітких важелів контролю та орієнтованістю на результат.
— Сьогодні ми практикуємо відкритий конкурс, — каже начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату Рівненської обласної ради Тетяна Кравчук. — Людина, яка хоче очолити комунальну установу, повинна бути не просто професіоналом, а має прийти з конкретним планом розвитку підприємства. Посаду отримає той, хто подасть найефективніші пропозиції. Однак це лише частина нововведення. Адже після підписання контракту невиконання стратегічного плану розвитку є підставою для дострокового припинення повноважень керівника.
— Мабуть, кожен із нас стикався з примусовими благодійними внесками. Це абсолютно ненормальне явище, зважаючи на те, що з бюджету регулярно виділяються чималі кошти на утримання комунальних установ, — каже Михайло Кириллов. — Я попередив усіх керівників: якщо в очолюваних ними закладах не припиниться цей безлад, то відповідатимуть вони особисто. Також я хочу попросити мешканців області активніше сприяти подоланню корупції. Запевняю, що жоден керівник закладу, в якому буде доведено факти зловживань, не затримається на посаді.
Катерина ГЛОДЯ, Олександра ЮРКОВА.
Рівне.