Упродовж останніх двох тижнів Україною прокотилася лавина чуток про аварії чи не на всіх вітчизняних АЕС одночасно, які, на щастя, не підтвердилися. Оперативність і географія поширення неправдивих повідомлень логічно викликає підозру, що це була спланована акція. Резонансну тему жваво підхопили журналісти, що також додало жару у вогонь.

Лише після низки спростувань та прямих телерепортажів з АЕС ажіотаж почав вщухати. Однак і громадяни, і деякі ЗМІ досі продовжують обговорювати причини появи тривожних чуток. Висловити свої міркування щодо цього ми попросили голову підкомітету Комітету з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки ВР України Володимира БРОННІКОВА.

— Володимире Костянтиновичу, після чорнобильської аварії громадяни України будь-яку інформацію про роботу атомних електростанцій сприймають з особливим інтересом, а останні події змусили їх ще прискіпливіше стежити за повідомленнями з АЕС. Чи є для того підстави?

— Це, безумовно, погані, злі чутки. Люди, котрі їх поширювали, на мою думку, не мають ані совісті, ані моралі. За це слід відповідати, адже грати на тривогах співгромадян, сіяти паніку — це злочин.

Насправді всі атомні станції України працюють згідно зі своїми графіками і на жодній АЕС, на жодному атомному блоці проблем немає. А те, що такі чутки з’явилися, то це вже не перший випадок. Пригадую, наприклад, у 80—90-х роках також було багато чуток. «Зелені» приковували себе до потягів, лягали на колії. Як з’ясувалося пізніше, це все фінансувалося конкурентами атомної енергетики.

Сьогодні конкурентів наче й немає, але деякі політичні сили намагаються підтримувати занепокоєння у суспільстві, тим паче що неспокійне очікування чогось поганого, на жаль, є природним для нас, воно просто живе у кожній людині.

Тому я бачу тут сплановану акцію, яка, можливо, почала розвиватися самовільно, проте її відразу було підхоплено і були спроби використати нездоровий ажіотаж з певною політичною метою.

Ані в Україні, ані на станціях Росії, ані на будь-якій іншій АЕС, яка входить до ВАО АЕС, не відбулося нічого надзвичайного. Іде нормальний режим обслуговування атомних блоків, завантаження атомного палива і АЕС свої 50% електроенергії виробляють.

— Але, навчені гірким досвідом минулого, люди зберегли переконання, що коли щось і станеться, їм все одно не скажуть правди, а тому довго не вірять спростуванням. Невже сьогодні реально приховати якісь неполадки на АЕС, які могли б завдати шкоди громадянам і довкіллю?

— Це виключено. Річ у тому, що сьогоднішній рівень системи контролю за діяльністю АЕС значно вищий, ніж це було, скажімо, у 80-ті або навіть у 90-ті роки. За станом ядерних об’єктів, у тому числі АЕС, уважно стежить багато відомств і установ країни, а також ряд міжнародних організацій. Можете мені повірити, жодне порушення не може залишитися непоміченим.

Та ніхто і не намагається щось приховати. Навпаки, на мій погляд, зміна керівництва атомної компанії лише посилила позицію відкритості, бо сюди прийшли люди з новими поглядами і сучасним баченням принципів діяльності ядерної енергетики.

Коли почалася політична дестабілізація, громадська колегія НАЕК «Енергоатом», яку я очолюю, звернулася до керівництва «Енергоатома» з проханням ретельніше перевірити аварійну готовність усіх АЕС. Вони виконали цю роботу, провели відповідну підготовку, було налагоджено взаємодію з усіма зовнішніми структурами, Міністерством надзвичайних ситуацій, санітарними підрозділами, Міністерством охорони здоров’я, адміністративним управлінням.

Окрім того ми запросили міжнародних спостерігачів, щоб вони перевірили аварійну готовність кожної АЕС, дали свій експертний висновок та об’єктивно інформували світову громадськість про достатність заходів щодо забезпечення ядерної і радіаційної безпеки на цих об’єктах. У даному випадку громадська колегія звернулася до Московського регіонального центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС, членом якого є й Україна.

Приїхали експерти від експлуатуючих організацій різних країн-членів Асоціації, вони самі обрали для перевірки Южно-Українську та Рівненську АЕС, проаналізували ситуацію і дали позитивний висновок як щодо системи аварійної готовності, так і щодо цілковитого розуміння своїх функцій персоналом. Було зазначено, що роботу кризових центрів з аварійного реагування, передачі інформації населенню, адміністрації території, місцевій громаді, в усі підрозділи виконавчої влади організовано досить добре. Багато в чому вони навіть перевищують європейський рівень готовності і ми пишаємося тим, що наші атомні станції досягли такого рівня технічного забезпечення і фахової підготовки персоналу. Тому я вважаю, що дуже позитивним критерієм роботи АЕС є відкритість, прозорість, коли кожен бажаючий у будь-який час може дізнатись, як працює АЕС, звернувшись у відповідні центри, які є у Компанії та на кожній АЕС.

— Наскільки мені відомо, ці експерти ВАО АЕС і досі працюють в Україні.

— Ні, то була позапланова перевірка з нашої ініціативи і перевірка саме аварійної готовності. Мені видається, робота експертів також певним чином вплинула на створення атмосфери спокою довкола атомних блоків. Співпрацю у цьому напрямі необхідно продовжувати і, наскільки мені відомо, такі само місії МЦ ВАО АЕС планується незабаром провести на Запорізькій і Хмельницькій АЕС.

Але ми достатньо плідно працюємо з ВАО АЕС і за іншими напрямами. Зокрема, Асоціація регулярно здійснює планові партнерські перевірки на наших атомних станціях. Ми добре розуміємо, що атомна енергетика всього світу взаємопов’язана і наші люди реагують на негативні чутки так само, як і американці, французи або росіяни. Тому і здійснюються партнерські перевірки з метою передачі досвіду безпечної експлуатації та виявлення можливих слабких місць.

21 травня таку планову партнерську перевірку розпочато на Запорізькій АЕС, яка, до речі, також фігурувала серед чуток, про які ми говорили на початку розмови. Цей захід аж ніяк не пов’язано з чутками. Це попередньо запланована перевірка, проводиться вона з певною періодичністю і має комплексний характер. Тут уже вивчаються питання управління станцією, експлуатації обладнання, організації ремонтів, інженерної підтримки, радіаційного захисту, навчання і кваліфікації персоналу та інші. Сьогодні експерти завершили свою роботу в Енергодарі, і я впевнений, що звіт про результати перевірки буде опубліковано, а всі бажаючі зможуть з ним ознайомитися.

Нагадаю також, що недавно Запорізька та Южно-Українська АЕС успішно пройшли перевірку МАГАТЕ. Ця міжнародна організація здійснює планові перевірки рівня експлуатації. Експлуатацію наших атомних станцій відзначено оцінкою «добре» і це теж радує.

— Тобто про надійність атомної енергетики переживати не варто?

— Скажу одне: рівень безпеки нині діючих на українських АЕС енергоблоків достатньо високий, а тісне співробітництво «Енергоатома» з міжнародними організаціями, в тому числі фінансовими, дає змогу планомірно, крок за кроком доводити цей рівень до європейських вимог.