Ще торік директор департаменту прогнозування погоди Національної сільгосппалати України, народний метеоролог Леонід Горбань попереджав: 2007-й буде для Луганщини складний. Мало того, в наступному 2008 році область, що має статус регіону ризикованого землеробства, чекають катаклізми. Почнуться вони в жовтні з переходом на наступний рік. Погодні умови цього періоду Леонід Іванович порівнює із ситуацією 1921 року. Сильна посуха тоді була майже по всій території України, Ростовської області та центру Росії. Чи не згущує фарби луганський народний метеоролог?

— Мої прогнози грунтуються на математичних розрахунках природних циклів, — запевняє Леонід Іванович. — Проаналізувати аномальні погодні явища минулого століття я змушений був після того, як виконав розрахунки довгочасного прогнозу погоди до 2030 року. Отже, період з 2007-го по 2010 рік — неврожайний через аномальні погодні явища. Аналізуючи розрахунки циклів сонячного магнітного поля і їх впливу на клімат Землі, а далі зіставляючи їх з розрахунками довгочасного прогнозу за числовими рядами планет Cонячної системи, які, до речі сказати, були відомі ще в древньому Китаї, я одержав однакові результати. Серйозним успіхом підтвердження правильності цих двох теорій був розрахунок довгочасного прогнозу погоди на 2003 рік, котрий попереджав, що на півдні і сході України буде дуже низький врожай. Я тоді ще доводив, що не можна продавати пшеницю врожаю 2002 року, бо самим не вистачить.

Виконавши розрахунки до 2030 року, Горбань стверджує, що неврожайними через різні природні аномальні погодні явища будуть 2007, 2008, 2009 і 2010 роки. Наприклад, у 2008-му врожай колосових спочатку, за розрахунками, виходить добрим, але з 13—15 липня і до осені обіцяє бути посуха. Зерно озимих, прогнозує Горбань, доведеться класти в суху землю. У 2009 році посуха почнеться вже в квітні.

Леонід Іванович не відкидає і людський чинник, втручання людей у природне середовище.

— За розрахунками довгочасного прогнозу, — розповідає він, — у 2003 році суха погода мала стояти до 26 травня, а потім початися період сильних дощів. Циклон підійшов точно за розрахунками до Санкт-Петербурга. Але його «візит» збігся зі святкуванням 300-річчя міста. І щоб не псувати свято високопоставленим гостям міста на Неві, в повітря підняли 20 військових літаків. Вони і знищили дощові хмари. Отже, циклон над Санкт-Петербургом було зруйновано, і вглиб Росії він не пішов. У травні 2005 року на святкування 60-річчя Перемоги сценарій повторився. З одного боку, руйнування циклонів можна якось виправдати, але з другого —треба думати і про екологічні наслідки, переконаний народний метеоролог. Тим паче, що це заборонено міжнародними угодами.

Луганськ.