Про це повідомив заступник командира дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Іван Парнікоза. За його словами, в рамках святкування Дня Києва на території Труханового острова відбудеться шоу феєрверків з лазерними ефектами. Це може серйозно вплинути на екологічний баланс місцевості. Оскільки в цей період проходить гніздування та вигодівля молодняку в більшості видів птахів, що мешкають на цій території. Зазвичай протягом травня-червня оголошують місячник тиші, спрямований на збереження фауни. Так робиться у більшості європейських країн і (формально) декларується в Україні.

Нагадаємо, що Труханів острів є територією значної природної цінності. На ньому мешкає кілька видів тварин та ростуть рослини, що занесені до Червоної книги. Крім того, він є притулком і для низки видів, що охороняються міжнародними угодами та конвенціями, ратифікованими Україною (Бернська, Боннська конвенції, AEWA, EUROBATS та інші).

Зважаючи на природну цінність острова, екологи та науковці направляли звернення до різних державних установ — з метою створення тут природно-заповідного об’єкта. Проте всі прохання було проігноровано. Так, у 2005 році на території було офіційно розташоване наметове містечко для гостей музичного фестивалю «Євробачення». Протест висловлювали десятки громадських і наукових організацій, навіть Міжнародний союз охорони дикої природи (ІUCN). Однак реакції міської влади не було. Не прореагували і всі контролюючі природоохоронні органи. У 2006 році було проведено фестиваль «Рок-Січ», що зібрав одночасно до 12000 людей. Перед обома заходами проводили вирубки дерев та викошування трави.