Сьогоднішній Київ мало нагадує затишний зелений куточок. Це, радше, потужний будмайданчик. Хіба не диво, що у цьому мегаполісі збереглося поки що урочище з трьома видами орхідей! Вони поки що ростуть у районі Святошинських ставків. Однак словосполучення «поки що» тут вжито не даремно — у середині квітня в урочищі, де ростуть червонокнижні рослини, вирубали дерева, а тепер його регулярно засипають гравієм та глиною. Місцеві жителі кажуть, що тут збираються побудувати чергову висотку...

Екологи столиці почали бити на сполох. Учора під стінами Української аграрної академії наук вони організували пікетування з вимогами припинити знищувати це унікальне місце, яке до того ж вважається одним із небагатьох вцілілих куточків, характерних для Київського Полісся.

Один з організаторів акції, заступник командира дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Іван Парнікоза розповів «Голосу України»:

Нині вирубано всю рослинність на надзвичайно цінній території біля Святошинських ставків, яку ми не раз подавали на заповідання. Тобто на створення заказника місцевого значення через зростання там трьох видів орхідей. Це найбагатше орхідейне місце Києва. Чинне законодавство, зокрема стаття 11 Закону України «Про Червону Книгу», зобов’язує землекористувача незалежно від форм власності враховувати наявність цих видів і зберігати середовище їх існування. Всупереч цьому, хоча ми маємо акт Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві про наявність цих орхідей, є експертні висновки Інституту ботаніки, ведеться засипання урочища будівельними відходами, гравієм, глиною. Тобто, з нашої точки зору, відбувається екологічний геноцид, який суперечить чинному законодавству України.

Він також повідомив, що екологи звернулися з проханнями припинити будь-які роботи в урочищі до Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві, Київської природоохоронної прокуратури, Управління СБУ у місті Києві, дослідного рибгоспу «Нивки». Однак жодної відповіді не отримали.

На жаль, це не єдиний випадок нищення природи у столиці. Скажімо, Протасів Яр, де збираються збудувати парк відпочинку районного значення, втратив майже всю свою площу — понад 19 га! Безліч зелених зон (переважно сквери) просто зникли з мапи міста. Найбільш вражаючим є те, що постраждали й об’єкти природно-заповідного фонду. Загалом, не позбавляючи ці ділянки заповідного статусу, Київрада «вирізала» 19 га заповідних земель, а також змінила статус частини схилів Лисої гори. У тому числі зменшено межі Маріїнського парку (на 1,4 га) і парку «Володимирська гірка», що є парками-пам’ятками садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Згідно з чинним законодавством їх площу і межі можна змінити лише постановою Верховної Ради України. Також втрачено 92 га територій, що були зарезервовані під створення заповідних об’єктів.

Водночас Київ лишається унікальною європейською столицею, в якій збереглися значні за площею цінні природні території. Серед них — проектований національний природний парк «Голосіївський», заплавні луки «Конча-Заспи», каскад дніпровських островів, що проходять через все місто. 12 відсотків київських земель мають заповідний статус. Через місто проходить Дніпровський екологічний коридор, що має національне та всеєвропейське значення.

На знімку: академік, відомий ботанік Костянтин Ситник підтримав мітингувальників, зауваживши, що лише протестами можна спонукати зберегти флору столиці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.