Днями в Москві відбувся ювілейний вечір, присвячений 50-річчю виходу фільму «Весна на Зарічній вулиці». Привітання приймали режисер картини Марлен Хуцієв, оператор Петро Тодоровський і актор Геннадій Юхтін.

Фільм, знятий на Одеській кіностудії у 1956 році, став лідером прокату того самого року — його подивилися майже 30 мільйонів глядачів.

Посол України в РФ Олег Дьомін привітав авторський колектив з успіхом. За його словами, фільм «і через 50 років учить людяності. За ним ми звіряємо наші ідеали». Посол нагадав, «Весну на Зарічній вулиці» знімали в Україні, на базі металургійного комбінату в Запоріжжі. Представник «Запоріжсталі» Констянтин Анору (на знімку разом із режисером Марленом Хуцієвим), який очолює цех, де і проводилися зйомки фільму, сказав, що на підприємстві пишаються картиною. Її на комбінаті вважають своєю візитною карткою, а пісню — гімном сталеварів. Від імені «Запоріжсталі» ювілярам вручили цінні подарунки.

Півстоліття тому цехи українського металургійного гіганта стали знімальним майданчиком радянського кінохіта. За словами режисера Марлена Хуцієва, тоді альтернативи «Запоріжстали» для натурних зйомок не було. А кілька років тому з ініціативи і за фінансової підтримки ЗАТ «Запоріжсталь» режисер М. Хуцієв зняв «Весну на Зарічній вулиці-2». Це документальний фільм за участі акторів, задіяних у художній картині. В ньому звучать спогади творчої групи про те, як з’явилася на світ легендарна мелодрама.

Схоже, меценатство стало доброю традицією для металургійного комбінату. Як стало відомо, один із його акціонерів — Едуард Шифрін — інвестує 7 млн. доларів у новий проект режисера Федора Бондарчука «Населений острів» (продюсер Олександр Роднянський). Зйомки фільму за однойменною книжкою братів Стругацьких уже розпочалися.