Ранкове засідання 2 листопада

Верховна Рада України ухвалила постанову про утворення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживання службовим становищем з боку окремих посадових осіб, міністра внутрішніх справ України, що викладені у статті «Інша міліція» газети «2000» від 8 вересня 2006 року. Один з ініціаторів утворення ТСК, народний депутат Євген Кушнарьов (фракція Партії регіонів) зазначив, що в цій статті йшлося не про поодинокі порушення, а про системність зловживань з боку МВС. Тож комісія має або спростувати ці звинувачення, або, якщо вони підтвердяться, очистити органи МВС. Крім того, Є. Кушнарьов додав, що з часу першої публікації у газеті «2000» було надруковано ще 19 матеріалів, які свідчать про численні порушення в органах МВС.

Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович зазначив, що комітет пропонує вилучити із запропонованого тексту постанови, яким передбачається на час роботи ТСК усунути міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та інших посадових осіб, щодо яких у статті наведено факти корупційних дій та зловживання службовим становищем, від виконання службових повноважень та загалом вилучити із тексту прізвище міністра, бо презумпцію невинуватості у нашій державі ще ніхто не скасовував. Однак Верховна Рада відхилила ці пропозиції і 235 голосами ухвалила постанову про утворення ТСК, в якій Кабінету Міністрів пропонується на час її роботи усунути Ю. Луценка від виконання службових повноважень.

Далі народні депутати розглянули проект постанови про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради для парламентського супроводження виконання базових угод про тимчасове перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. За словами доповідача, народного депутата В’ячеслава Коваля («Наша Україна»), основною підставою для створення ТСК є те, що низка положень базових угод України з Російською Федерацією про перебування ЧФ РФ на території України і особливо стан їх виконання, не відповідають сьогодні національним інтересам та потребують уточнення. Зокрема, відповідно до угод землю і нерухомість передано російській стороні лише для забезпечення функціонування ЧФ РФ, але при тому, що корабельний склад флоту за цей час скоротився майже в десять разів (на початку 1992 року — 373 кораблі, нині — лише 35), вивільнені майнові комплекси не повертаються, а здаються в суборенду. Самовільно захоплені ЧФ ділянки землі, акваторії, майнові комплекси та інші фонди (за дуже заниженими даними, це — 75 земельних ділянок площею більш як 150 гектарів, на яких розміщено 86 об’єктів) безпідставно використовують на безоплатній основі, а заходів для їх вилучення чи законного оформлення оренди не вживають. Мало того, уряд навіть неспроможний повернути у власність держави те майно, яке, як визнав суд, утримується ЧФ РФ незаконно.

Або ще такий факт. Значна кількість військовослужбовців Чорноморського флоту, а це щорічно більш як тисяча осіб, звільняються в запас і залишаються в Україні на постійне місце проживання. Проте відповідно до Ташкентської угоди країн—учасниць СНД про порядок пенсійного забезпечення і державного страхування військовослужбовців та членів їхніх сімей вони отримують пенсії з бюджету нашої держави, а це в середньому 2,5—3 тисячі грн. Отож ініціатори утворення ТСК ставили за мету провести аналіз базових угод про тимчасове перебування Чорноморського флоту на території України та виробити рекомендації стосовно правового механізму врегулювання не передбачених угодами питань. Однак ця постанова про утворення ТСК не набрала потрібної кількості голосів — за неї проголосували лише 170 народних депутатів.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Наталія Прокопович запропонувала народним депутатам ухвалити постанову про день уряду, під час якого проаналізувати стан виконання Плану дій «Україна—ЄС». Вона зазначила, що, оскільки він добігає кінця, то сьогодні доцільно проаналізувати й узагальнити заходи з його виконання і розробити пропозиції до нової угоди, адже пріоритетом на сьогодні є початок формальних переговорів з ЄС про параметри нового базового договору. За цю постанову проголосували 375 народних депутатів.

Після розгляду питання про обрання та звільнення суддів Верховна Рада ухвалила закон (з урахуванням пропозицій Президента) про охорону прав на сорти рослин.

Далі народні депутати перейшли до розгляду «СОТівських» законів. Перший з них — «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру», за словами заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, передбачає виключення положення про те, що адвокатською діяльністю в Україні можуть займатися лише громадяни України. Водночас ці зміни передбачають, що адвокатом може бути лише особа, яка має вищу освіту, підтверджену дипломом України або, згідно з міжнародними договорами, дипломом іншої країни, стаж роботи в галузі права — не менше двох років, яка володіє державною мовою, склала кваліфікаційні іспити, одержала в Україні свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю та склала присягу адвоката. Цей законопроект підтримали 392 народні депутати.

Другий законопроект — «Про внесення змін до Закону України «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкірсировину» — передбачає з 1 січня року, що має настати після вступу України до СОТ, поетапне зниження ставок експортного мита, яке сьогодні становить 50 відсотків, щороку на п’ять відсотків до досягнення ними 10 відсотків, а ставки експортного мита, які сьогодні становлять 30 відсотків, щорічно мають зменшуватися на один відсоток до 20 відсотків. Цей законопроект також підтримали 390 народних депутатів.

За ще один «СОТівський» законопроект — «Про внесення змін до деяких законів України стосовно плати за ліцензії та акцизний збір на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» — проголосували 400 народних депутатів. Законопроект, зокрема, передбачає, що плата за ліцензії на виробництво спиртів та алкогольних напоїв із нинішньої щорічної плати у 250 тисяч гривень зменшується до 780 грн. на п’ять років. Водночас запропоновано підвищити ставки акцизного збору на етиловий спирт, алкогольні напої та тютюнову продукцію.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Анатолія Бугайця, Анжеліку Лабунську, Миколу Лісіна, Валерія Шаманова.