Нашу гончарну столицю — селище Опішня на Полтавщині — вкотре відвідали внук видатного митця Василя Кричевського та його правнук. 

Перший з них, Василь Лінде-Кричевський, живе у США, другий, Василь Лінде-Дункан, — у Венесуелі. Однак на історичній батьківщині свого знаменитого предка батько і син, також вправні майстри живопису, дизайну та кераміки, останнім часом бувають практично щороку. І неодмінно заїжджають у майже рідну їм Опішню. Тут, у відбудованому приміщенні колишнього земського гончарного навчально-показового пункту (тепер його називають «будинком Кричевського-Лебіщака»), віднедавна вгніздився Музей мистецької родини Кричевських.

Роль пана Лінде-Кричевського у створенні цього закладу була фактично вирішальною. Адже більшість експонатів привіз в Україну й подарував музею саме він. Василь Іванович і далі поповнює його фонди. Цього разу передав на постійне зберігання копії світлин, документів, публікацій з архіву своєї двоюрідної сестри, американської художниці українського походження Катерини Кричевської-Росандич.

Усе це істотно доповнює наші уявлення про спадщину розкиданої по всьому світу унікальної мистецької родини, фундатором якої став засновник українського національного стилю в образотворчому мистецтві Василь Григорович Кричевський. Сьогодні його внук робить усе для того, щоб левова частка безцінного скарбу повернулася в Україну. Коли працівники музею в Опішні запитали Василя Лінде-Кричевського, чи не страшно було їхати на батьківщину діда, коли тут війна, він відповів: «Так, сьогодні Україна інша. Та саме настав той час, коли до неї треба приходити».

 

Полтавська область.

Фото з архіву автора.

Василь Лінде-Кричевський і його син Василь Лінде-Дункан у Музеї мистецької родини Кричевських в Опішні.