Я вже встигла придбати гірський мед, коли зустріла Аліну Марфенкову. Разом із чоловіком вона вже 25 років тримає бджіл, а останні 12 — реалізує свою солодку продукцію на базарчику поблизу санаторію «Скеля» під Алуштою. У неї — зазвичай вдала торгівля: багато відпочивальників не один рік знають її і, тільки-но приїхавши, поспішають сюди за бурштиновим дивом. Користуючись нагодою, я попросила її розповісти про місцевий гірський мед.

— Гірський мед — дурниця, на яку попадаються відпочивальники, — поділилася зі мною Аліна Володимирівна, кримчанка у п’ятому поколінні. — Гірський — означає лише те, що зібрано його поблизу гори, а на скелях, як правило, немає квіткового покриву. До того ж у високогірних заповідниках вам просто не дадуть поставити вулики. Хоча вираз звучить гарно! Точно так, як і трояндовий мед, який хитруни пропонують гостям Криму. Але ж троянда не виділяє нектару... У будь-якому випадку кримський мед вважається елітним, оскільки зібрано його не з технічних культур (соняшнику, гречки, рапсу), а з лікувального різнотрав’я і ефіроолійних культур.

Аліна і Валерій Марфенкови — колишні співробітники Всесоюзного науково-дослідного інституту ефіроолійних культур (чоловік працював там довгий час науковим співробітником). Так і живуть у селищі Кримська Троянда на 28 сотках, плекаючи 80 бджолосімей. А починав чоловік з хобі: купив три вулики, закінчив курси бджолярів. Хтось відмовляв, кажучи, що це — невигідно. Однак з часом мед почав приносити прибуток, завдяки чому двох синів вивчили у вузах. Адаптувалися господарі й до бджолиної отрути: хоч 50 бджіл ужалять — пухлин не буде. До того ж мед, прополіс, пилок — ліки для всієї родини. Поранивши палець, Аліна Володимирівна не зеленкою змащує, а прополісом. Це кращий засіб для загоєння, вважає вона. Ложка меду, розбавлена у склянці води, на ніч послужить снотворним, а ранком натщесерце — проносним. А щоб зняти біль у горлі, треба невелику кульку прополісу на ніч посмоктати, звичайно за умови, що немає на нього алергії.

Аліна Володимирівна вважає, що медом неможливо нашкодити, але все-таки радить знати міру: дорослому не більш як 100 г на добу, а дітям до 12 років — не більш як 50 г.

— Узимку, коли бджоли в спокої, є час для того, щоб поповнити знання з медолікування. Тоді найбільше звертаються до нас по допомогу, — каже кримчанка. — У покупців завжди цікавлюся, чи немає проблем із серцем, який тиск. І залежно від показань раджу, який мед краще взяти.

А вибрати є з чого. Приміром, нектар, зібраний бджолами в лісі, коли цвітуть глід, липа й акація (до речі, з акації мед не кристалізується). Або травневий мед, де є нектар квітучого саду і кульбаб. Липневий лавандовий мед зберігає всі лікувальні властивості цієї квітки: це гарний антисептик, спазмолітик, заспокійливий засіб. Крім того, він сприяє зниженню тиску. Серпневий мед — з лікарських рослин: календули, м’яти, розторопші, шавлії і материнки.

Квітень — місяць збирання квіткового пилка з айви, барбарису, мати-й-мачухи, жостеру, волоського горіха. Добова доза пилка для дорослої людини — 1 ч. л., для дітей досить половина чайної ложки. Свіжий пилок довго не зберігається, а підсушений — тільки рік. Зате в суміші з медом він стає вічним, де останній -консервант.

На прилавку в Марфенкової є й асорті — різнобарвні цукати з фруктів і горіхів, залиті медом. Вигляд мають гарний, не кажучи вже про неперевершений смак. Але все-таки Аліна Володимирівна надає перевагу вживанню меду окремо від горіхів. Якось для підтримки серця хворого в реанімації в неї брали мед з інжиром, що вважається набором довгожителя. До слова, волоський горіх з інжиром — свято для поліпшення пам’яті.

Як безпомилково розпізнати справжнього пасічника-виробника? Алина Володимирівна визнає, що це важко, але за зовнішніми ознаками все-таки можна. Скажімо, в нього завжди є забрус (кришечки, що зрізуються під час розпечатання стільника) — це хороший антисептик, але вважається некондиційним товаром, а тому віддається дешево. Не кожен торговець візьме на реалізацію ці зрізки. І потім тільки справжній хазяїн меду може детально розповісти про склад трав, з яких зібрано нектар, а також про його властивості.