Як показали Дні моди у Тернополі, вона не залишається поза політикою. У колекціях відомих дизайнерів і початківців — густо вкраплені фольклорні та патріотичні мотиви. Нинішні події в Україні вплинули і на їхню творчість. Імениті Альона Сереброва і Андре Тан (Київ) зізналися тернопільським журналістам, що раніше не дуже непокоїлись, коли на світових показах їх представляли російськими дизайнерами, а тепер рішуче вимагають виправити помилку і навіть відмовляються від участі.

— У світі на Україну почали дивитися іншими очима, — каже Андре Тан. — Важливо, щоб своєю творчістю ми підтримали цей інтерес, а вдома передусім звертали увагу на вітчизняний товар. Я співпрацюю з багатьма фабриками України. Їхній одяг красивий і якісний. А ще ми розробили спеціальну капсулу недорогих суконь, футболок, сорочок на патріотичну тематику.

Альона Сереброва розповіла, що останнім часом почала поглиблено вивчати українську мову, а у своїй творчості більше використовувати етнічні мотиви. Її колекція, розроблена на основі українських хусток, на показах в інших країнах сприймається свіжо й авангардно. Підкорила вона серця і тернопільських модниць.

Витончені моделі сучасного одягу на основі фольклору запропонувала і київський дизайнер Інна Ігнатевська. Легкі, повітряні сукенки — тернопільський модельєр Катерина Тимочко. Її колекція називається «Вільні духом». Учнівський одяг також може бути модним — вирішила Голда Виноградська з Києва і розробила дуже цікаву колекцію шкільної форми. Подбала і про вчителів. Ірина Цайдлер з Мюнхена (Німеччина) привезла зразки ділового одягу для жінок. Розкішний вигляд має колекція «Казки» Андре Тана, тканини для якої він замовляв в Італії. Доповнена вона сумками у вигляді книжок. За словами дизайнера, цього літа модними будуть бежевий та ніжно жовтий, кольори м’яти та вранішнього неба. Взуття на плоскій підошві. Чоловічі костюми із чіткою лінією плеча, звуженими знизу брюками.

Колекції вечірнього, весільного, молодіжного одягу тернопільських модельєрів Наталі Стефанчук, Ольги Невінської, Катерини Тимочко та інших гідно конкурували з доробком іменитих гостей. Відділення дизайну Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола готує професіоналів у цій сфері. Велика заслуга в тому, що у Тернополі вп’яте проходять Дні моди, їх координатора, керівника відділення дизайну Марії Гудими, директора торговельно-відпочинкового центру «Атріум» мецената Тараса Демкури, міської влади. До речі, вони мали відбутися ще в січні, але через відомі події довелося перенести.

Тернопільська область.

Одяг з колекції випускниці Галицького коледжу Вікторії Буднік «Країна мрій» демонструють студентки Ольга Балабан (праворуч) і Христина Чайківська. 

 

Фото автора.