Пам’яті Небесної Сотні

У Вінниці, у затишному сквері на Європейській площі, урочисто відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні та загиблим на Донбасі захисникам країни.

Сотні вінничан прийшли у День Соборності України вшанувати тих, хто віддав життя на Майдані під час Революції гідності і на сході держави у боях з сепаратистами та російськими найманцями. Зняти полотно зі скульптурної композиції доручили родичам Героїв України — батькам Максима Шимка та сестрі Дмитра Майбороди. Щойно перед очима присутніх постав меморіальний знак, батько Максима Шимка, першого з вінничан, хто загинув на столичному Майдані, став навколішки. Не стримав сліз. Ніжно торкнувся рукою граніту, ніби гладив сина. Непрохані сльози витирала мати. З другого боку пам’ятного знака стояла із зажурою на обличчі сестра командира екіпажу Ан-26 Дмитра Майбороди. Його життя обірвалося влітку минулого року на Донбасі, коли в пілотований ним літак влучила ракета бойовиків.

— Я пишаюся своїм братом, — з такими словами звернулася до присутніх пані Ірина. — Він загинув як справжній офіцер. Пишаюся його помічником офіцером Дмитром Шкарбуном. Пишаюся усіма військовими, які не зрадили присязі, не перейшли на бік тих, хто став для нас агресором. Хочу висловити вдячність тим, хто нині на Донбасі захищає незалежність і суверенітет держави.

— Дитина моя загинула за те, щоб у нас було краще життя, — сказала у своєму виступі мати Максима Шимка пані Зоя. — Але в країні війна, і не одна вже мати, як і я, оплакує свого сина. Кращі з кращих падають від куль, своїми серцями землю прикривають. Хочу низько вклонитися матерям, діти яких захищають нашу країну. Люди, не будьте байдужими! Бо байдужість породжує ненависть і горе. Підтримуймо одне одного і державу. Тоді в нас буде мир, а в очах радість, а не сльози.

Авторами скульптурної композиції є вінницькі архітектори Владислав Головащенко та Олександр Рекута. «Працювати над цією роботою було легко, бо в пам’яті ще живе дух Майдану, — розповів кореспонденту «Голосу України» молодий скульптор Владислав Головащенко. — Одразу визначив, що в основі має бути наш державний символ — тризуб. До того ж у нас на Вінниччині три Герої України: два льотчики — Дмитро Майборода та Костянтин Могилко — й історик Максим Шимко. Троє вінничан загинули на Майдані. Динамізму композиції додають крила сокола».

Логічним завершенням композиції є слова: «Пам’яті Небесної Сотні та Героїв АТО», а також «Слава Україні! Героям слава!» Перша фраза виконана перед пам’ятним знаком, друга — з тильного боку. Але не на стінках, а біля його підніжжя. Композицію встановлено поруч з пам’ятником вінничанам, загиблим у війні з фашизмом.

На знімку: під час відкриття пам’ятного знака на честь Героїв Небесної Сотні та загиблих в АТО.

 Фото автора.