Палата представників конгресу США прийняла більшістю голосів резолюцію з нагоди 20-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, повідомляє посольство України у Вашингтоні. В документі міститься заклик до адміністрації США і надалі сприяти фондові «Укриття» і Планові з реалізації проекту «Укриття», спорудженню потужностей для зберігання ядерного палива, а також іншим зусиллям для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Резолюція також закликає інші країни, зокрема Європейського союзу, продовжити надання допомоги Україні з усього комплексу питань, пов’язаних з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи.

Крім того, у прийнятому конгресом США документі міститься співчуття потерпілим від наслідків аварії, а також заклик до національних і міжнародних організацій з питань охорони здоров’я зосередити зусилля на вивченні впливу наслідків аварії на здоров’я мешканців потерпілих регіонів.

Тим часом схоже, що в Україні збираються з розмахом відзначити річницю трагедії. В. о. прем’єр-міністра України Юрій Єхануров просить виділити близько 20 млн. грн. на фінансування заходів, пов’язаних з 20-річчям чорнобильської аварії. Гроші повинен дати спеціальний фонд. І Єхануров відзначив, що, можливо, варто взяти кредит, а кошти надійдуть пізніше, оскільки спеціальний фонд формується з надходжень від збору за забруднення довкілля...