Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 березня

Година запитань до уряду була присвячена соціально-економічній ситуації в країні та звіту голови Національного банку Валерії Гонтаревої.
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус повідомив, що у 2014 році зниження ВВП становило майже 7 відсотків, а промислове виробництво впало на 10,1 відсотка. 
Схожа динаміка спостерігається й з початку 2015 року — у січні промвиробництво скоротилося на 21 відсоток. Тому нині перше завдання полягає в отриманні допомоги від МВФ, відновленні резервів Нацбанку, стабілізації валютного курсу та відновленні довіри до банківської системи. Після цього у 2016 році можна розраховувати на зростання економіки.
Також міністр взяв зобов’язання впродовж першого півріччя 2015 року повністю поміняти склад Антимонопольного комітету, а в другому півріччі — змінити антимонопольне законодавство. Серед першочергових завдань — і податкова реформа. Міністр повідомив, що вже найближчим часом над цим питанням розпочнеться серйозна робота.
За словами В. Гонтаревої, нині Нацбанку закидають протилежні за суттю претензії. «Нас звинувачують у тому, що ринку надано багато рефінансування і, водночас, заявляють, що ми не даємо достатньо рефінансування і гнобимо банківську систему. Кажуть, що Нацбанк відпустив валютний ринок напризволяще і, водночас, звинувачують, що ми тримали індикативний курс і цим не давали ринку знайти рівновагу», — зауважила вона та спробувала пояснити парламентаріям позицію НБУ.
Насамперед В. Гонтарева подякувала депутатам за ухвалення закону про посилення контролю за банківськими операціями. Цей закон, зауважила вона, важливий тим, що нарешті власники та вищий менеджмент банків повинні будуть відшкодовувати завдані державі та вкладникам збитки.
У зв’язку з цим голова Нацбанку повідомила, що протягом 2014—2015 років Фонду гарантування було передано для виведення з ринку 44 банки, 11 з яких були виведені у 2015 році. «По суті, банківська система втратила майже 200 млрд. грн., а це майже 9% нашого ВВП. З цієї суми лише 50 млрд. грн. має відшкодовувати держава через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, що становить майже 10% доходу бюджету країни», — сказала вона. За словами В. Гонтаревої, станом на 25 лютого цього року вкладникам неплатоспроможних банків вже було виплачено 18,5 млрд. грн. «Якби ми мали такий інструмент раніше (ухвалений парламентом закон. — Ред.), то ця сума була би значно меншою, оскільки кожен акціонер та його менеджмент, який збирався вивести активи і списати це на кризу, тричі подумав би над своїм рішенням», — зауважила вона.
В. Гонтарева також зазначила, що очищення банківського сектору -це болісний та тривалий процес. «На жаль, він посилюється відпливом депозитів із банків. Лише за минулий рік громадяни забрали з банків 126 млрд. грн., а з початку поточного року ця сума зросла ще на 18 млрд. грн.», — повідомила глава НБУ.
Водночас вона назвала розмови про сотні мільярдів гривень безконтрольного рефінансування, начебто наданих за її каденції - нісенітницею, та зазначила, що відповідні дані сьогодні відкриті як ніколи.
«Обсяг стабілізаційних кредитів за моєї каденції становить 10 млрд. грн. Водночас обсяг відпливу коштів фізичних осіб за той же час становить 93 млрд. грн. Нині заборгованість за всіма кредитами рефінансування, наданими Нацбанком за всю його історію, становить 110 млрд. грн. З них 77,7 млрд. грн. припадають на жовтень 2008-го — червень 2009 року», — наголосила глава Нацбанку. Тоді прем’єром була Юлія Тимошенко, а Нацбанком керував Володимир Стельмах. «Ці кошти й досі не повернуті. За мого керівництва Нацбанком надані обсяги кредитів банківській системі зменшилися на 1,7 млрд. грн. Відповідно жодного тиску на валютний та фінансовий ринок надані банком обсяги рефінансування не чинили», — констатувала вона.
Щодо емісії гривні, то  В. Гонтарева повідомила, що за 2014 рік монетарна база зросла на 8,5 % — до 336 млрд. грн., з яких 333 млрд. грн. -це накопичення за всю історію України. Тож розмови про величезну емісію за її керівництва голова НБУ також назвала нісенітницею.
Таким чином, за словами глави Нацбанку, зростання монетарної бази у 2014 році на 8,5% не могло створити монетарного тиску на споживчі ціни та вартість гривні: «Ці гроші разом із золотовалютними резервами були спрямовані на утримання банківської системи від кризи платежів та розрахунків в економіці й дали, серед іншого, можливість державі забезпечити соціальні, військові виплати, закупівлю газу для опалювального сезону». 
Утім, завершити свій виступ Валерія Гонтарева не змогла. Представники фракції Радикальної партії на чолі з лідером Олегом Ляшком заблокували трибуну, з вимогою відставки глави Нацбанку (на знімку).
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав таку поведінку неподобством і наголосив, що ніхто не терпітиме таких порушень.

«Ми запросили людину виступити, не дали договорити і почали блокувати. Це український парламент. Тут має бути відповідна культура. Якщо вам не подобається — звертайтеся до суду. Але влаштовувати те, що ви влаштовуєте — неприпустимо», — наголосив він.
У свою чергу Юрій Луценко (БПП), який працював в уряді Тимошенко, зауважив, що добре пам’ятає ті часи: «Тоді МВС десятками порушувало справи за зловживання рефінансом. Як член уряду Тимошенко можу сказати: тоді не було більшого протистояння, ніж протистояння між прем’єром Тимошенко і Президентом Ющенко, главою НБУ Стельмахом, котрий безкарно роздавав рефінансування, котре випливало з країни».
Народний депутат зауважив також, що нині Нацбанк є заручником багатьох факторів, які залежать не лише від нього. Це й 22% промисловості, яка залишилася на окупованій території, і 150 млрд. знятих з депозитів, і 110 млрд., які банки не повернули після рефінансування. «Тому сьогодні треба було до кінця заслухати інформацію і після отримання траншу МВФ, який приведе до остаточної стабілізації українських фінансів, прийняти організаційні рішення щодо урядового економічного блоку та Нацбанку», — сказав він.
Юрій Тимошенко («Народний фронт») присоромив депутатів, які у переддень жіночого свята 8 Березня так поводилися із жінкою. На це Олег Ляшко наголосив, що на трибуні стояла не жінка, «а людина, яка обікрала мільйони українських громадян. Яка своєю політикою довела до зубожіння українських людей». Виступ радикала сесійна зала зустріла свистом, гулом та вигуками «Ганьба!».
Після таких емоційних виступів депутати не змогли зосередитися на порядку денному, адже для ухвалення рішень не вистачало голосів. Тому депутати перейшли до різного.
А розпочалося засідання з блокування парламентської трибуни міжфракційним об’єднанням «Єврооптимісти». Депутати вимагали поставити у порядок денний урядовий законопроект про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством) (реєстр. №2273), який врегульовує питання щодо повернення в бюджет України майже двох мільярдів гривень. «Ці гроші країна не отримує з компанії «Укрнафта». Крім того, системно блокується відповідне рішення на рівні комітету. Двічі він не зміг провести своє засідання», — наголосила Вікторія Войціцька («Самопоміч»).
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив: «Щойно буде подання комітету, документ одразу з’явиться у порядку денному і депутати визначатимуться щодо нього. Свою позицію я визначав не один раз: цей закон має бути прийнятий. Але ніхто не має права порушувати процедуру». Він закликав керівників фракцій забезпечити присутність депутатів на комітеті.
У свою чергу голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук відкинув всі звинувачення на свою адресу. Адже, за його словами, засідання комітету він скликає регулярно, проте депутати не приходять. Тому він не розуміє суті претензій. Врешті депутати розблокували трибуну.
Із днем народження цього дня вітали народних депутатів: Бориса Козира, Олексія Порошенка, Ірину Сисоєнко та Сергія Тригубенка.

Дослівно

Голова Національного банку Валерія Гонтарева: 
«Загальна сума збитків, завдана неплатоспроможними банками через протиправні дії акціонерів банків та їх посадових осіб, становить понад 58 млрд. грн. Нині вже відкрито 239 кримінальних проваджень на загальну суму майже 43 млрд. грн.».

Міністр економічного розвитку і торгівлі  Айварас Абромавичус.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.