П’ятого грудня Президента України дуже чекали на Чорнобильській АЕС. До його приїзду було приурочено важливу для станції подію — початок вивантаження ядерного палива з третього енергоблока. З цієї нагоди туди прибули керівники Держкомітету ядерного регулювання, МНС України, представники кількох зарубіжних організацій, наукових закладів, виробничих підприємств. На жаль, Президент запізнився на три дні.

Того дня на ЧАЕС відбулася нарада з питань комплексного розв’язання питань тривалого зберігання негерметичного і пошкодженого ядерного палива після зняття станції з експлуатації. Зваживши всі обставини, вирішили створити робочу групу з координації всього комплексу цих робіт, скласти план першочергових заходів щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом, якого тут чимало. Учасники наради були свідками початку звільнення реакторної установки від ядернонебезпечних залишків. Без Президента, який того дня помчав до Криму рятувати птицю від грипу...

Віктор Андрійович дотримав слова приїхати на ЧАЕС того тижня. І восьмого грудня побував на станції, відвідав Чорнобильську зону. Висловив свої міркування і позицію щодо низки проблем, які потребують негайного розв’язання, його, президентського втручання. І, зокрема, щодо будівництва нової надзвичайно складної й дорогої споруди — захисної оболонки над нинішнім «саркофагом». Або безпечного конфаймента, як по-своєму, по-зарубіжному назвали цю споруду іноземні фахівці.

Як випливає з повідомлення прес-служби Президента України, він «схвально поставився до активізації переговорного процесу з країнами—учасниками Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття». І «дав доручення забезпечити найвищий рівень представництва України на засіданні країн—учасниць Асамблеї в Лондоні, запланованому на лютий наступного року».

Звичайно, кошти, а тим паче обіцяні світовим співтовариством, вкрай потрібні для подальшої роботи з перетворення нинішнього об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. А про доречність і доцільність будівництва небаченої у світі споруди Віктор Андрійович не обмовився й словом? Не зрозуміло, чи то мови під час відвідування про це зовсім не було, чи думка Президента України не стала відомою ні його прес-службі, ні інформаційно-представницькому відділу станції. І не була повідомлена вузькому колу журналістів, котрих запросили на відвідини Президентом станції.

Я був на кількох громадських і наукових — на найвищому рівні (в Академії наук України) обговореннях проекту будівництва тієї захисної споруди. Нещодавно — 14 листопада і 1 грудня на ЧАЕС — і достеменно знаю: не всі спеціалісти станції схвалюють ідею будівництва конфаймента. І від самого народження того задуму його не підтримують багато наших провідних науковців.

Пропонуємо вашій увазі міркування директора Інституту геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, академіка НАНУ Емлена Соботовича.