Мені прописали препарат «ліпримар», вартість якого —280 гривень за тридцять таблеток. Упаковки вистачає на місяць, а приймати його потрібно кілька років, тож для мене він не по кишені. Прошу розкажіть, будь ласка, чим і як можна вилікувати атеросклероз, щоб це було доступно?

Світлана МИКОЛАЄВА.

Запоріжжя.

Відповідає Начальник управління охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації В. ГАЙДУК:

— Атеросклероз і такі його прояви, як ішемічна хвороба серця, інсульт, облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, залишаються важливою медичною та соціально-економічною проблемою XXІ сторіччя, оскільки призводять до тривалої втрати працездатності, ранньої інвалідизації та високої смертності в усьому світі.

Тому профілактика та своєчасне лікування вищезазначених захворювань повинні бути комплексними та проводитися за призначеннями лікарів-спеціалістів.

Основою лікування атеросклерозу є гіполіпідемічна терапія такими препаратами, як ліпримар, аторис, вазеліп та інші.

Лікарський засіб «ліпримар» (аторвастатин) німецької фармакологічної фірми «Пфайзер» належить до групи статинів та є одним із найсучасніших та удосконалених медичних препаратів для проведення первинної та вторинної профілактики атеросклеротичного ураження судин та лікування дисліпідемій іншого походження.

В аптеках міста можна придбати аналогічний ліпрімару препарат фірми КРКА аторис, ціна якого на 70 відсотків менше.

Можна використовувати й так звані генеричні препарати, які за фізико-хімічними властивостями повністю відповідають фірмовим лікувальним засобам, але виробляють їх за ліцензією, і тому вони коштують дешевше.

Так, оригінальному препарату «ліпримар» (аторвастатин) повністю відповідають такі лікарські засоби, як сторвас, торвадан, ліпетин, які виробляють на індійських фармацевтичних підприємствах та коштують практично у 3—4 рази дешевше.

У продажу в аптеках наявні й інші препарати з групи статинів, в тому числі вітчизняного виробництва, такі як: сімвастатин, ловастатин, сімвакор-Дарниця — вони в 6—8 разів дешевші від ліпримара.

Таким чином, мешканці міста Запоріжжя мають можливість придбати в аптечній мережі необхідний лікарський препарат, зважаючи на своє фінансово-економічне становища.