Робоча група Комітету з питань запобігання та протидії корупції розглянула проблему зловживання і корупційних схем на митницях. До прикладу взяли Волинську митницю, з якої до депутатів надходить багато повідомлень про тіньові схеми ухиляння від сплати податків. 

Зокрема, через ввезення автомобілів за заниженою вартістю у розібраному вигляді. На засіданні наводилися такі факти: підприємці-імпортери іноземних авто використовують такі схеми — на західних ринках купують популярні марки авто «Мерседеси», «БМВ», на території Польщі ці машини розбирають і ввозять в Україну поагрегатно, кузовами без сплати мита. А потім збирають в Україні і продають як нові авто за високими цінами. Окрім того, такі фірми автоімпортери реєструються в офшорних зонах. По кожному ввезеному автомобілю недобори митних зборів становлять 12—15 тисяч доларів. І хоча уряд поставив завдання покласти край таким схемам, вони продовжують діяти, стверджують депутати.

Представники громадських організацій автоімпортерів та автоперевізників наводили факти, що на митницях діють різні правила стосовно різних фірм — для обраних «зелене світло», надаються преференції.

В. о. начальника Волинської митниці Андрій Андрійків переконував, що на очолюваній ним віднедавна митниці тіньові схеми ухиляння від сплати податків уже не діють, порушено кримінальні справи. Посадовець продемонстрував слайди. І задля збільшення надходжень до державної казни навіть запропонував депутатам зменшити дозволене законом безмитне перевезення товару на одну людину в розмірі 500 євро, або до 50 кг. Однак аргументи керівника Волинської митниці лунали необґрунтовано. Парламентарії наводили факти й інших зловживань на митниці. Обранців шокувало також те, що на Волинській митниці досі працюють майже 30 «людей Калєтніка» — екс-керівника митної служби та колишнього першого заступника Голови Верховної Ради за часів Януковича Ігоря Калєтніка, за керування якого митницею і було започатковано вищезгадані тіньові схеми.

Керівник робочої групи, секретар комітету Дмитро Добродомов (фракція БПП) запропонував затребувати від керівника Волинської та інших митниць декларації про доходи, щоб порівняти їх зарплати та реальну власність. Комітет також проведе службове розслідування стосовно ситуацій на митницях у межах своїх повноважень.

 

Секретар комітету Дмитро Добродомов (ліворуч), перший заступник голови комітету Юрій Савчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.