Щороку навесні тривають акції «Пролісок». От і цієї весни телебачення і преса багато виступали з цього приводу. Проліски, пам’ятаю, я збирала ще підлітком у важкий повоєнний час. І завжди перед 8 Березня обов’язково йду до лісу. Там буває дуже багато людей, котрі збирають ці квіти, але їх кількість від цього з роками не зменшується. Навпаки, з’явилися нові площі. Цікаво, чому проліски занесено до Червоної книги?

Світлана КИСЕЛЬОВА.

Бахчисарай
Крим.

Відповідає заступник міністра Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Олена ЯВОРСЬКА:
— Взагалі-то, проліски до Червоної книги України не занесені. А потребують охорони вони через те, що разом з ними масово збирають у весняні букети інші види ранніх квітів, котрі поступово зникають.
Що стосується акції «Пролісок», то вона не є загальнодержавною та нашим міністерством не проводиться. Мінприроди щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», до якої залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники лісової охорони, громадські організації та об’єднання природоохоронного спрямування, засоби масової інформації та працівники правоохоронних органів. Усі ці заходи проводяться з метою збереження рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослин, та підвищення ефективності оперативної роботи з боротьби з незаконною торгівлею ранньоквітучими видами, занесеними до Червоної книги.