Заява фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України
Фракція Соціалістичної партії України завжди відстоювала заслужені права ветеранів та їхній соціальний захист. В Україні ветерани і пенсіонери становлять понад чверть населення. Забезпечити їм нормальне життя — це величезна сфера державної діяльності і вона жодним чином не може базуватися на “залишкових принципах” соціальної політики. Ветерани і пенсіонери — це не лише найнезахищеніші верстви населення. Вони й найчутливіші до несправедливості. Тому в цій частині соціальна політика держави повинна бути особливо далекоглядною і виваженою, прозорою і справедливою.
На жаль, нова влада, одержавши куций соціальний спадок від попереднього режиму, не зуміла швидко наповнити соціальний бюджет та виправити всі прорахунки. Президент і Кабінет Міністрів не виробили і не оприлюднили нову, більш ефективну, гуманну модель соціального забезпечення ветеранів і пенсіонерів, що спричинило хвилю невдоволення і обурення цих верств населення.
На жаль, і депутатський корпус, і вся Верховна Рада України також не пройнялися по-справжньому турботою про життя ветеранів та пенсіонерів, не виробили чіткої правової бази, яка гарантувала б належний соціальний захист тим, хто його заслужив потом і кров’ю.
Акція “Разом — ми сила. Попередження”, ініційована Спілкою ветеранів Афганістану, — це серйозний сигнал про, м’яко кажучи, недоробки у формуванні соціальної політики демократичної народної держави.
Соціалісти підтримують вимогу учасників акції виробити і чітко сформулювати концепцію соціальної політики в державі стосовно ветеранів, зміцнити блок органів виконавчої влади, які здійснюють соціальне забезпечення ветеранів, невідкладно ухвалити законодавчі акти, які повинні унеможливити приниження гідності учасників бойових дій за кордоном, поновити для них незаконно скасовані пільги, запровадити у практику обговорення проектів законодавчих актів, що визначають соціальну політику, у ветеранських організаціях України.
Враховуючи численність учасників акції, її широке регіональне представництво, вважаємо за доцільне запропонувати керівництву Верховної Ради України зустрітися з ветеранами — учасниками акції, а також надати можливість оприлюднити вимоги і пропозиції ветеранів в сесійній залі Верховної Ради України перед народними депутатами. Обов’язок парламенту як найвищого органу народного представництва — належно відреагувати на потреби ветеранів, учасників бойових дій за кордоном, наповнити соціальну політику держави реальним змістом.
Іван БОКИЙ, уповноважений представник фракції.