Цілодобового водопостачання в Очакові не було ніколи. Так стверджують старожили. Сьогодні воду в курортному містечку подають ранком і ввечері, а у свята — вдень. Місцеві жителі звикли запасатися. Хоча відключення бувають такі тривалі, що жодних запасів не вистачає. Якось місто залишилося без води на вісім днів. Найпопулярнішим товаром була мінеральна вода. Люди і вмивалися, і їжу готували на «мінералці». Кажуть, для здоров’я корисно.
Але саме про гігієну, без якої немає здоров’я, говорити не доводиться. Елементарний душ двічі на день — недозволена розкіш. А про гасло «мийте руки перед їжею» можна забути. Водні проблеми Очакова — головний біль і для міської, і для обласної влади. Загострення настають з початком курортного сезону. Доступні ціни, тепле море і піщаний берег не компенсують побутових незручностей, котрі потенційних відпочивальників відлякують. Саме тому, а може, з почуття патріотизму, про проблеми розказують пошепки, за зачиненими дверима.
Не пускали за ці зачинені двері і власкора «Голосу України». Спроби побувати на сесії міської ради були розцінені як потойбічне втручання. Довелося писати заяву (!) на ім’я міського голови з проханням зайти до зали засідань. Ось такі порядки. Але, заради з’ясування причин катастрофи у водопостачанні, бюрократичну процедуру пройшла.
Катастрофа — це аж ніяк не перебільшена оцінка ситуації. Одне з питань порядку денного сесії приблизно так і звучало: «Про аварійну ситуацію, що склалася з водопостачанням і водовідводом». Підсумок дискусії з цієї теми — ультимативний. Депутати зобов’язали міського голову звільнити з посад його першого заступника, начальника відділу ЖКГ і керівника міськводоканалу. Поки що звільнено лише останнього. Чому водна криза досягла свого апогею, розповів депутат міськради Анатолій Москальський: «Останнім часом міськводоканал постійно відключають енергетики. І це не дивно, тому що борги водоканалу за спожиту електроенергію сьогодні становлять 230 тисяч гривень. Це старі борги. А до них постійно додаються нові, поточні, по 30 тисяч гривень щомісяця. Доводиться буквально благати РЕМ та обленерго не відключати електрику.
— Сучасна історія очаківського водоканалу, — продовжує Анатолій Петрович, — почалася в середині 80-х. Тоді господарство будували з розрахунку, що в місті мешкатимуть до 80 тисяч жителів. Тому було встановлено найпотужніші енергозатратні мотори — від 250 кіловат. Але сьогодні в місті лише 15 тисяч жителів. Потреби в такому устаткуванні немає жодної. Фактично очисні працюють вхолосту. Звідси й борги.
Поточну заборгованість водоканалу за електроенергію місто все-таки погасить. Для цього в злиденному бюджеті нашкребли 31 тисячу. Гроші зняли з бюджетної сфери — урізали фінансування міськвиконкому, освіти, газети. У такий спосіб «закрили» травень. А що буде далі, у розпал курортного сезону?
Перебої з водою — не єдина проблема Очакова. Ще неприємніша — закупорка каналізаційного колектора. З лютого і по сьогодні міські нечистоти течуть вулицею Цокуренка. А стоки виходять просто у Дніпро-Бузький лиман (на знімку). До речі, за 200 метрів від місця «впадання» розташований дитячий санаторій, і відпочивальники вже є. Але і про цю проблему розповідають напівголосно. Не дай Боже, довідаються майбутні курортники про те, на березі якого дуже Чорного моря їм доведеться відпочивати.
А ось мешканцям будинків по вулиці Цокуренка такий лжепатріотизм незрозумілий. Їм хочеться жити в нормальних людських умовах, а не на «рівні каналізації».
Проте в міському бюджеті грошей немає. І ця ситуація з розряду паранормальних. Так, в Очакові фактично не існує працюючих підприємств-податкоплатників. Але є маса інших можливостей для поповнення бюджету. Уявіть собі, місто, в якому за літо бувають до 50 тисяч відпочивальників, торік зібрало курортного збору аж 150 гривень (!). Так якби з кожного по гривні — вже дохід. Не беруть гроші і за паркування машин. Що це — невміння взяти гроші чи невміння хазяйнувати? Про проблеми малих міст і місцевого самоврядування взагалі нині розмов багато. Мовляв, прав мало, бюджет злиденний, утиски з усіх боків. Але хто заважає міській владі нарешті стати хазяїном у місті? Хто заважає відстоювати права своєї громади в судах і вищих органах? Невже загрузне славне місто в каналізаційних стоках?
 
Миколаївська область.