Ранкове засідання 17 грудня

Народні депутати України розглянули проект закону про інформаційну відкритість органів державної влади та вищих посадових осіб. Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що законопроект розроблявся ще 2002 року і тому його автору, Сергію Головатому, треба доопрацювати цей документ. Більшість депутатів підтримала законопроект і його прийняли в першому читанні.
За скороченою процедурою було розглянуто: проект закону про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку «місто Узин» та проект закону про внесення змін до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Окрім того, на сесії обговорили проекти законів про реабілітацію інвалідів в Україні; про внесення зміни до Закону України «Про прокуратуру».
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про входження народних депутатів Олега Салміна до фракції НАПУ, а Дмитра Рудковського до «Трудової України».
У своїх виступах депутати торкалися різних питань. Після відкриття пленарного засідання Георгій Крючков виступив з підтримкою двох постанов Верховної Ради України: про утворення тимчасової слідчої комісії для розслідування обставин видання Указу Президента України «Про звільнення В. Сацюка з посади першого заступника Голови Служби безпеки України» та про тимчасову слідчу комісію ВР з розслідування оприлюднених у Конгресі США свідчень про фінансування державними органами США виборчої кампанії кандидата на пост Президента України В. Ющенка.
Микола Томенко («Наша Україна») звинуватив главу держави у спробі зірвати переголосування другого туру виборів через недрукування виборчих бюлетенів. Президент України не підписав законопроект про друк бюлетенів. Народний депутат Олег Зарубінський виступив проти експлуатації міфу про годувальників та нахлібників в Україні та закликав до консолідації українського суспільства. В такому само дусі пролунала заява Михайла Косіва з «Нашої України» від вузів західного регіону. В ній студенти Галичини запросили своїх колег зі Сходу і Центру країни відсвяткувати разом Різдво Христове. У заяві йдеться, що вони готові прийняти до 10 тисяч студентів і старшокласників з усієї України.