Вечірнє засідання 17 листопада
За експертними оцінками, нині за кордоном працює майже 3 мільйони громадян України. При цьому більшість з них працевлаштовуються нелегально. Такі дані під час парламентських слухань «Стан проблеми правового і соціального статусу сучасної української трудової міграції» навів Міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв.
Міністр зазначив, що сьогодні трудова міграція — це засіб заробітку для багатьох громадян України й уряд розглядає її як «економічну проблему». «Основним важелем державного регулювання трудової міграції ми вважаємо створення привабливого внутрішнього ринку», — сказав М. Папієв. Він висловив низку ініціатив. Зокрема, щоб уряд істотно підвищив розмір плати за одержання ліцензій на працевлаштування за кордоном, збільшив розмір штрафних санкцій відповідальних фірм. Крім цього, держава повинна передбачити пенсійне забезпечення трудових мігрантів, створити систему оподаткування, відпрацювати механізми перерахування в Україну грошових переказів, а також створити механізм соціального страхування.
Секретар Комітету ВР у закордонних справах Віталій Шибко (фракція СПУ) зазначив, що ситуація з трудовою міграцією українських громадян розвивається швидше, ніж органи, що відповідають за здійснення міграційної політики. У країні немає єдиного органу, що координував би їхні дії. У свою чергу, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявила, що, за різними даними, за кордоном перебуває близько 5 мільйонів трудових мігрантів. «Тільки в Російській Федерації налічується майже 3 мільйони наших співвітчизників, з урахуванням сезонних робіт», — наголосила вона. До того ж в Україні відсутні ефективні механізми, що регулюють трудову міграцію. Народний депутат України Оксана Білозір («Наша Україна») підкреслила, що 70 відсотків тих, хто виїхав працювати за кордон, — жінки. «Вони залишають в Україні дітей і старих батьків, тому що влада не в змозі забезпечити їх робочими місцями», — заявила депутат.