Традиційно їх проводять у жовтні, коли продовольчі підрозділи Держприкордонслужби України завершують заготівлю дарів полів і садів.
У барвистому святі урожаю, «столицею» якого цього року стало містечко Оршанець — місце розташування Черкаського навчального прикордонного загону, взяли участь гості з Чернівців і Севастополя, Луцька і Києва, Сум і Одеси. Саме вони визнані переможцями серед підрозділів і органів Державної прикордонної служби.
Чого тільки не було на аграрній «виставці досягнень» підсобних господарств прикордонників! Запашні короваї з калиною і печені поросята, духмяний мед і гриби, шпик і риба... А консервованої продукції стільки, що її різноманітності позаздрив би найкращий технолог «цивільного» переробного підприємства. Салати з лісового часнику, кропу і петрушки, компоти і джеми з черемхи, аличі, ожини, чорноплідної горобини із задоволенням взяв би до свого меню найпрестижніший санаторій.
Міцні, червонощокі курсанти Черкаського загону, господарі свята, переконали своїм виглядом, що всю цю смакоту вони бачать не лише на виставці, а й на своїх обідніх столах. У спортивно-розважальних змаганнях, які провели на святі урожаю, хлопці показали себе ще й завзятими і спритними.
— Такі заходи, — поінформував журналістів головний тиловик Держприкордонслужби генерал-майор Володимир Томаш, — сприяють подальшому розвитку господарських підрозділів. Цього року вже вироблено продукції на загальну суму 7 мільйонів гривень. Це майже на 3 мільйони більше, порівняно з минулим роком.
Отже, поки повне продовольче забезпечення державою своєї армії — у далекій перспективі, військовики, зокрема прикордонники, не забувають самі подбати про себе. Та ще й із завзяттям і вигадкою.
Черкаська область.