Вечірнє засідання 21 жовтня
Однією з найкращих сторінок в історії українського парламентаризму назвав нинішні пленарні засідання ВР народний депутат Володимир Яворівський, коментуючи в сесійній залі темпи прийняття законопроектів. Із 247 зареєстрованих на засіданні народних депутатів з фракцій лівої і правої політичних орієнтацій за більшість законів голосувало не менш як 240 осіб. Пояснювали такі темпи законотворення просто: відсутністю тих, хто заважає роботі (не реєструвалися провладні фракції, а в урядовій ложі, як висловився один з депутатів, не було нікого і нічого, окрім пляшок з водою).
Можна сказати, що спроби виконавчої влади за підтримки своїх симпатиків з колишньої урядово-парламентської більшості блокувати роботу ВР насправді зблокували ліві і праві фракції.
Злободенно гострими для старшого покоління українців виявилися пропозиції доповнень до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тут народні обранці з «Нашої України», Блоку Юлії Тимошенко і КПУ подали одразу чотири законопроекти —Олександра Турчинова, Миколи Кульчинського, Петра Цибенка та Ігоря Осташа. Вони пропонують збільшити мінімальні пенсії до прожиткового мінімуму, уникнути зрівнялівки, яка не дає змоги пенсіонерам отримувати справедливі соціальні гарантії залежно від свого трудового стажу і зарплат. Деякі автори документів відверто зізналися, що до внесення законопроектів їх підштовхнули останні «добрі» рішення уряду, зокрема, заяви Прем’єр-міністра про добавки до пенсій. Щоб це не мало вигляду одноразових передвиборних подачок провладного кандидата у Президенти, парламентарії зважили за доцільне законом гарантувати підвищення пенсій. Щоб «раптом» після виборів уряд «не згубив» пенсійні кошти.
Перші три законопроекти профільний парламентський комітет рекомендував прийняти у першому читанні і звести в один, а документ Ігоря Осташа, який охоплює дещо ширше коло питань пенсійного забезпечення, має стати окремим законом. Парламентарії дружно взяли законопроекти за основу, хоча й не виключають, що на подальших етапах виконавча влада бойкотуватиме ці справедливі для наших батьків і дідів рішення.
Парламентарії дали підстави почуватися своєрідними іменинниками і правдолюбній частині працівників ЗМІ —прийнято за основу законопроект про внесення змін до Цивільного кодексу України (чинні досі драконівські положення про інформацію «в’яжуть по руках і ногах» засоби масової інформації). Заодно схвалено і закон про порядок призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень, а також внесено зміни до Закону «Про радіочастотний ресурс України» (щодо терміну повноважень відповідальних органів виконавчої влади у галузі зв’язку).
З огляду на акцію чорнобильців під стінами ВР, немаловажним було внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Схвалено цілу низку інших документів, зокрема, щодо пільг працівникам приватизованих підприємств, постановою відхилено низку законопроектів, що втратили актуальність.