Вечірнє засідання 19 жовтня
Найпомітнішою подією цьогоденної роботи законодавців стало затвердження прожиткового мінімуму на рівні 423 гривень.
Домігшись півгодинної перерви, а потім і виступу з трибуни, Степан Гавриш від імені депутатської групи «Союз» та фракції «Регіони України» заявив, що «парламент не виконує своїх конституційних обов’язків, Верховна Рада не може нормально працювати в сесійній залі». А тому вони, лідери депутатських груп і фракцій, Раїса Богатирьова, Леонід Кравчук, Ігор Шаров, Валерій Пустовойтенко, Микола Оніщук, Микола Гапочка, Богдан Губський, Степан Гавриш, від імені своїх депутатських об’єднань вимагають перенести пленарні засідання з цього тижня на період з 7 по 10 грудня.
Сесійна зала відреагувала на такі закиди однозначно. Олег Зарубінський з НДП застеріг, що на засіданні його фракції це питання взагалі не обговорювалося і ніхто не питав ні його волі, ані значної кількості депутатів фракції. Комуніст Михайло Радіонов зауважив, що парламентська трибуна — єдина, з якої до виборців можна донести правду про вибори. А «нашоукраїнець» Микола Томенко риторично запитував, невже провладні депутати хочуть вибачень Ющенка перед владою «за те, що він вижив після замаху на своє життя?», чи, можливо, вибачатися мусять родини вбитих журналістів Гонгадзе, Александрова?
Не менш відвертим був і Голова ВР Володимир Литвин, який заявив: ті, хто виконує команди «Єсть», не знають другої частини цього сценарію. Мовляв, у такий спосіб хочуть спочатку паралізувати роботу парламенту, а потім, після виборів, нав’язувати думку, що такий орган нам взагалі не потрібний.
Головний економіст уряду Микола Деркач представляв проект державної програми економічного і соціального розвитку України на 2005 рік. Прогнози урядовець малював райдужні, однак законопроект  вирішили повернути уряду для доопрацювання. 
Законодавці прийняли постанову про Звернення Верховної Ради України до урядів країн «великої сімки» та Європейського товариства з приводу постчорнобильських проблем, схвалили законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Цивільного та Сімейного кодексів, а також проект закону про внесення змін до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» (щодо призначення пенсії по інвалідності). За основу взято і представлений Лесем Танюком проект закону про внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту» (щодо початкових спеціалізованих навчальних закладів).