Ранкове і денне засідання 7 жовтня
Проект закону про внесення змін до деяких законів стосовно перерахунку пенсій представив голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Степан Бульба. За його словами, зміни до законів «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» та «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист» спрямовано на покращання рівня соціального захисту військовослужбовців. 
У проекті деталізовано порядок звернення за призначенням та виплати пенсій військовослужбовцям, передбачено обов’язкове виконання цільових державних і місцевих програм соціального захисту ветеранів військової служби. Особам, віднесеним до ветеранів війни за участь у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років і у війні з імперіалістичною Японією в серпні-вересні 1945 року, та особам, які брали участь в інших бойових діях (що передували згаданим війнам), законопроект передбачає перерахунок раніше призначених пенсій з 1 січня 2005 року. Підвищення пенсій, наголосив Петро Цибенко, ветерани чекають уже десять років і це треба негайно ухвалювати, і хоча б у такий спосіб захищати пенсіонерів від соціальної несправедливості.
Потім депутати прийняли зміни до Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» з двома застереженнями про радіочастотний ресурс, які доопрацьовуватимуть у третьому читанні. Зміни, які зачепили всі статті чинного закону, стосуються його концепції, змісту і структури. Так, проект чіткіше окреслює предмет відання Нацради і повноваження, порядок створення і діяльності. Документом, як сказав голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, детально прописано порядок обрання керівників Нацради, чіткіше визначено права та обов’язки її представників у регіонах. До того ж голова Національної ради не може бути достроково звільнений за ініціативою Голови Верховної Ради від імені Президента України, як це передбачено чинною редакцією. Однак він може бути достроково звільнений за умови прийняття відповідного рішення Нацрадою.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали свого колегу Володимира Гошовського з днем народження.
Після складання присяги новими членами Вищої ради юстиції координатором парламентської більшості Степаном Гавришем і представником Президента у Верховній Раді Олександром ЗадорожнІм народні депутати розглянули та ухвалили низку законопроектів.
Напередодні президентських виборів нафтовий ринок України надто лихоманить, наголосив голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима і додав, що Верховна Рада не має стояти осторонь. Його підтримали 242 парламентарії, які ухвалили проект постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для вивчення обставин проведення неправомірних дій працівниками податкової служби, які паралізують діяльність відкритого акціонерного товариства «Нафтопереробний комплекс «Галичина» (у Дрогобичі Львівської області) і створили умови для зупинення роботи підприємства, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради Валентина Семенюк запропонувала, щоб тимчасова комісія створила такі умови і для Кременчуцького нафтопереробного заводу. Більшість промовців були одностайні в тому, що причиною дестабілізації цін на нафтовому ринку України є засилля на наших переробних підприємствах російської нафти (понад 80 відсотків), що також загрожує безпеці країни.
А народний депутат Леонід Черновецький переконаний: імідж нашої держави дискредитує протизаконне фінансування судових органів. Відповідні зміни до Кримінального кодексу розглянули за скороченою процедурою і ухвалили в цілому. У новій статті встановлюється відповідальність за протизаконне фінансування судових органів посадовою особою органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій або фізичною особою в будь-якій формі. За правопорушення передбачено позбавлення права обіймати певні посади чи здійснювати певну діяльність до п’яти років або каратимуть арештом до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.
Парламентарії підтримали в першому читанні і зміни до Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування». Документ, як зазначив голова Державного комітету з будівництва та архітектури Валерій Череп, посилює відповідальність і водночас спрощує порядок визначення розміру штрафів за правопорушення. Наголошувалося, що законопроект спрямований на запобігання та усунення правопорушень містобудівного законодавства, передусім самовільного будівництва, будівництва з порушенням вимог будівельних норм і правил, що може спричинити руйнування будівель та зашкодить здоров’ю людей.
Народні депутати ухвалили зміни до Закону України «Про поховання та похоронну справу» (про надання допомоги), до Кримінального кодексу (стосовно відповідальності за блокування транспортних комунікацій) та постанову про відзначення 110-річчя з дня народження видатного українського поета Максима Рильського.