Без реального, ефективного місцевого самоврядування подальший розвиток України як демократичної держави неможливий. Про це говоритимуть сьогодні учасники громадських слухань «Реформування місцевого самоврядування в Україні», які організував Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

На думку учасників слухань, в Україні утворився «замкнений на власні цілі та завдання інститут державної влади». Отож запропонована парламентським комітетом концепція формування ефективного місцевого самоврядування передбачає «зміну системи відносин влади і суспільства».

А тому, за словами голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолія Матвієнка, передусім треба внести зміни до Конституції нашої держави. Комітет напрацював також низку проектів базових законів для сфери місцевого самоврядування.

Учасники слухань ознайомляться із пропонованими змінами до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу та деяких інших. Окрім цього, на суд громадськості винесли також законопроекти «Про адміністративно-територіальний устрій» та «Про органи державної влади».

Зокрема, пропонуються механізми добровільного об’єднання сільських громад для ефективного виконання функцій та повноважень. Законопроекти передбачають на першому етапі ліквідацію районних державних адміністрацій, а на другому — запровадження регіонального самоврядування, після чого обласні державні адміністрації виконуватимуть лише контрольно-наглядові функції.

Отож на розгляд парламенту буде винесено більш як десять законопроектів, які мають стимулювати розвиток самоврядування в Україні.