Ранкове і денне засідання 23 вересня
Представляючи проект держбюджету на 2005 рік, Перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров зазначив: очікуване за результатами 2004 року зростання ВВП на 12,6 відсотка дає підстави говорити про міцне підгрунтя для бюджету наступного року. Запропонованим проектом передбачається встановити доходи у розмірі 87 млрд. 796 млн. грн., видатки — у розмірі 92 млрд. 659 млн. грн. Дефіцит бюджету уряд пропонує затвердити у розмірі 4 млрд. 973 млн. грн. Прогнозована інфляція наступного року, на думку уряду, має становити сім відсотків.
За словами М. Азарова, найголовнішим пріоритетом проекту бюджету є його соціальна спрямованість та збільшення зарплат і пенсій.
Зокрема, уряд обіцяє виконувати вимогу Конституції України, яка визначає, що соціальне чи пенсійне забезпечення громадян має бути не нижчим від прожиткового мінімуму. Микола Азаров також зазначив, що оголошене урядом збільшення пенсій не є тимчасовою спекуляцією: воно базується на реальних фінансових ресурсах. Уряд обіцяє істотно збільшити видатки і за іншими статтями, зокрема, на підтримку агропромислового комплексу планується направити 8,3 млрд. грн. Перший віце-прем’єр наголосив, що під час підготовки проекту бюджету на 2005 рік із 115 пропозицій і доручень Верховної Ради було повністю враховано 96 і частково — 18, тому, на його думку, парламент має прийняти цей документ до розгляду.
Відповідаючи на запитання Валерія Асадчева стосовно фінансування пенсій не нижче від рівня прожиткового мінімуму, для чого, за попередніми розрахунками, потрібно щонайменше 12 млрд. грн., М. Азаров зазначив, що під час затвердження бюджету Пенсійного фонду буде передбачено кошти для адресної доплати пенсіонерам, щоб рівень їхніх пенсій був не нижчим за прожитковий мінімум. Тобто з цих слів можна зрозуміти, що оголошене збільшення пенсій насправді таким не є, бо адресна доплата до пенсій це аж ніяк не те саме, що базоване на законі збільшення пенсій, адже доплату можна як дати, так і забрати.
Голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко сказав: комітет ухвалив рішення прийняти цей проект бюджету до розгляду. Водночас він наголосив на тому, що більше десяти статей запропонованого проекту вступають у протиріччя з Бюджетним кодексом. Більше половини пропозицій Верховної Ради урядом не враховано. Наприклад, це стосується граничної чисельності чиновників. Відповідно до основних напрямів бюджетної політики на 2005 рік уряду доручалося скоротити їх на десять відсотків. Проект бюджету свідчить, що це доручення не виконано, тож і виходить, що за останній рік кількість населення України скоротилася на 400 тисяч осіб, а кількість чиновників збільшилася на 13 тисяч.
Петро Порошенко звернув увагу на щоденні заяви уряду про 13—14-відсоткове зростання ВВП, але при цьому, коли йдеться про бюджет на наступний рік, уряд чомусь передбачає лише восьмивідсоткове зростання ВВП, що веде до втрат 8 млрд. грн. На думку голови комітету, це, найімовірніше, свідчить про намагання приховати від народу 8—10 млрд. грн., як це було у 2004 році.
Такої ж думки П. Порошенко і стосовно прогнозованого показника інфляції на 2005 рік у розмірі семи відсотків. Він вважає, що надзвичайна райдужність таких обіцянок зрозуміла всім, тільки не уряду, адже вже сьогодні вартість споживчого кошика збільшилася вдвічі. Навіть, незважаючи на великі валютні резерви НБУ, валютний курс пішов угору, що неодмінно спричинить зростання цін. Так само, як це сталося після збільшення вартості пального.
Голова комітету наголосив, що з обіцяних АПК 8,3 млрд. грн. один мільярд закладено до спеціального фонду, котрий невідомо як буде виконуватися. Водночас у селян з 1 січня 2005 року забрали пільги з ПДВ і тепер вони платитимуть на 20 відсотків більше. Стосовно обіцяного збільшення пенсій, за словами Петра Порошенка, ні бюджет, ні Пенсійний фонд видатків на це не передбачають. Щоб адресні доплати не перетворилися на одноразовий передвиборчий підкуп — додатково потрібно 10—12 млрд. грн.
Отже, сьогоднішнє обговорення бюджету, по суті, перебуває в політичній фазі. А тональність обговорення, задана головними доповідачами, передалася представникам фракцій. Відтак, якщо Віктор Пинзеник («Наша Україна») наголошував на підтасуванні показників бюджету, то Валерій Коновалюк («Регіони України») акцентував увагу на успіхах нинішнього уряду.
Після виступів представників фракцій та груп на розгляд парламенту було запропоновано відхилити проект бюджету на 2005 рік, проте ця пропозиція набрала лише 209 голосів. Отож відтепер робота над проектом переноситься до Верховної Ради.
Народні депутати привітали з днем народженням колегу Анатолія Доманського.
УТОЧНЕННЯ
У матеріалі «Дано команду — не голосувати» («ГУ» за 23 вересня № 177) слід читати: «Резонансно прозвучала заява членів фракції НДП-ПППУ Сергія Шевчука, Олега Зарубінського та Володимира Кафарського про вихід із парламентської більшості». Редакція вибачається перед народним депутатом.