Ранкове засідання 21 вересня
Сесія ухвалила постанову провести у листопаді день уряду України (про стан виконання урядом вимог Конституції України та законів України щодо належного рівня та своєчасної виплати заробітної плати). Потім народні депутати розпочали обговорення проекту закону «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік». У доповіді Міністра праці та соціальної політики Михайла Папієва, співдоповіді голови Комітету з питань соціальної політики та праці Василя Хари запропоновано такі параметри: базовий державний соціальний стандарт прожиткового мінімуму становить 382 грн., звідси для дітей віком до 6 років — 335 грн.; віком від 6 до 18 років — 422 грн.; працездатних осіб — 409 грн.; осіб, які втратили працездатність, — 300 грн.
Обговорення проекту закону спричинило гостру дискусію. Наводилися такі порівняння: цьогорічний прожитковий мінімум установлено в розмірі 365 грн., отже, наступного року уряд пропонує жити краще на 17 грн. Проект закону прийнято в першому читанні й направлено до профільного комітету для подальшої роботи над ним.
На сесії оголошено, що депутатські групи «Демократичні ініціативи» та «Народовладдя» поновлюють свою участь у парламентській більшості.
Народні депутати тепло привітали з днем народження свого колегу Юрія Кармазіна, побажали доброго здоров’я та успіхів у роботі.
На початку пленарного засідання із заявою виступив лідер «Нашої України», кандидат у Президенти Віктор Ющенко, який дав оцінку різним повідомленням у засобах масової інформації з приводу стану його здоров’я. У своїй емоційній заяві, звертаючись до народних депутатів, Віктор Ющенко сказав: «Подивіться на моє обличчя, почуйте мій голос, і ви переконаєтеся: те, що зі мною сталося, — не проблема їжі. Йдеться про українську політичну кухню, на якій замовляють вбивства».
Заява Віктора Ющенка викликала розуміння залу. На пропозицію фракції «Наша Україна» до порядку денного сесії було включено питання про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин у зв’язку з отруєнням кандидата у Президенти Віктора Ющенка. Постанову Верховної Ради про створення такої комісії із залученням до неї працівників Генеральної прокуратури та Міністерства охорони здоров’я прийнято 425 голосами народних депутатів.