Ранкове та денне засідання 9 вереcня
Законопроекти, які голосували у парламенті зранку, мали соціальне спрямування. Схвалені поправки до деяких законів України (зокрема, Закону «Про виконавче провадження») забороняють примусово виселяти найнезахищеніші верстви населення із житлових приміщень без надання їм інших для проживання. Цим документом, автор якого Василь Онопенко, пропонується заборонити виселення за борги, що виникли внаслідок несвоєчасної оплати комунальних послуг, ветеранів, учасників Великої Вітчизняної війни, пенсіонерів, інвалідів, недієздатних, безробітних, неповнолітніх або одиноких осіб, сім’ї, сукупний місячний дохід яких не перевищує встановленого законом прожиткового мінімуму. Однак для того, щоб людину не змогли виселити з її помешкання за борги, необхідно укласти відповідний договір про реструктуризацію боргу з надавачами комунальних послуг.
У нових редакціях із частковим урахуванням пропозицій Президента ухвалено два закони, до яких прикута особлива увага освітян. Пропозиції глави держави до Закону «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів» зводилися до того, щоб взагалі відхилити цей документ, оскільки для виплати відповідних надбавок та допомоги потрібно щорічно понад три мільярди гривень. Проте Комітет ВР з питань науки та освіти, за словами його голови Станіслава Ніколаєнка (СПУ), вважає, що прийняття цього закону зніме напруженість у педагогічних колективах навчальних закладів. Комітет пропонував подолати президентське вето, однак за це проголосували лише 254 депутати. Більш як конституційною більшістю — 421 голосом — парламент схвалив закон у новій редакції. Згідно з цим документом, зокрема, кредиторська заборгованість держбюджету перед освітянами має погашатися протягом п’яти років рівними частинами шляхом включення цих видатків до держбюджету України, починаючи з 2005 року у вигляді окремих цільових субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам або безпосередньо з державного бюджету. Погашення здійснюється винятково у грошовій формі. Кредиторська заборгованість має погашатися працівникам освіти помісячно разом із виплатою поточної зарплати, а тим освітянам, які вже вийшли на пенсію, заборгованість погашається за фактичний час роботи і її сума враховується під час обчислення пенсії.
Як такий, що може призвести до втрат з державного та місцевого бюджетів, Президент пропонував відхилити і закон про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері вищої освіти. Цим документом змінюється порядок матеріально-фінансового забезпечення вищих навчальних закладів. Глава держави, зокрема, не погоджувався з можливістю фінансування вузів і з державного бюджету України, і з бюджетів інших рівнів. Президент також заперечував деякі зміни до Земельного кодексу України. Парламент частково врахував зауваження глави держави, зокрема, погодившись не вносити зміни до Земельного кодексу та щодо надання податкових пільг.
Схвалені зміни до закону про судову експертизу, які внесено Кабінетом Міністрів, поліпшують порядок фінансування державних спеціалізованих науково-дослідних установ, судових експертиз, їх кадрове забезпечення та процедуру присвоєння і позбавлення кваліфікації судового експерта.
На початку пленарного засідання депутати обрали свого колегу Антона Кіссе членом парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав із днем народження народного депутата України члена фракції СДПУ(о) Ігоря Плужникова.
У першому читанні схвалено низку змін до Кримінального кодексу України і значно розширено перелік злочинів, за скоєння яких настає кримінальна відповідальність. Так, зокрема, пропонується визнати злочинними вимагання суб’єктів господарювання перераховувати кошти до добровільних фондів, змову про встановлення цін на товар, обмеження виробництва і реалізації товару тощо. Проекти змін до Кримінального кодексу, які значно посилюють відповідальність за торгівлю людьми та втягнення у заняття проституцією, відправлено на повторне перше читання.
У першому читанні також схвалено проект закону про продовольчі банки, який доповідала член фракції Народної аграрної партії Катерина Ващук. Під продовольчим банком, згідно із законопроектом, розуміють неприбуткові організації, які накопичують продовольчі ресурси та медикаменти для постачання благодійним або громадським організаціям, для їх безоплатної реалізації серед соціально вразливих груп населення. Законопроект визначає правовий статус, порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації продовольчих банків, права та обов’язки їх засновників тощо.
Депутати також схвалили постанову парламенту про відзначення 60-річчя Ялтинської конференції глав держав антигітлерівської коаліції.