«Готовий відповісти за кожен пункт своєї передвиборної програми, буду й у подальшому втілювати в життя, що обіцяв херсонцям», — зазначив, звітуючи перед громадою за два роки роботи на посаді, міський голова Володимир Сальдо. З трибуни він відверто відповідав на всі запитання, що цікавили присутніх.

...Про дороги й Суворова

Важко не помітити тих змін, що сталися в обласному центрі за час діяльності повністю оновленої команди в міській раді. Навіть найзапекліші опоненти, які не втомлюються шпиняти міського голову і в хвіст, і в гриву, визнають, що в місті стало чисто, зелено, світліше вночі й рівніше на дорогах. Зовсім нового образу набув історичний центр: впорядковано вулицю Суворова, відтворено відповідно до «оригіналу» Потьомкінський сквер, де відновлено пам’ятник князю, засновнику міста.

— Мене надихає те, що херсонці перестали бути просто населенням — ми стали громадою, і не лише в юридичному значенні, а й спільнотою по духу, — зазначив під час звіту Володимир Сальдо. — Багато зроблено за два роки, ще більше належить зробити. Я поставив перед собою низку завдань. Найважче виконати одне з них: зруйнувати старі стереотипи, створити нові умови для розв’язання міських проблем. Прагну, щоб мешканці Херсона зрозуміли й переконалися: не існує окремо влади від народу. Люди, що працюють в органах самоврядування, — такі само городяни, і всі ми разом повинні працювати для свого міста.

...Про гроші й вакансії

— Другий рік бюджет міста збільшується на 25 мільйонів гривень. Це — найкраще підтвердження стрімкого економічного зростання. Нині Херсон посідає в рейтингу розвитку 12-те місце серед 365 міст України. А лише два роки тому він був на 24-му місці серед 24 обласних центрів. У місті діє вісім муніципальних програм, на які виділено кошти з міського бюджету. Серед них: програма економічного й соціального розвитку до 2004 року, програми захисту дитинства й розвитку спорту, медична, комунальна, інші.

У місті нараховується 914 великих та 3094 малі підприємства, а також 15900 приватних підприємців. Усі разом вони надають городянам 144 тисячі робочих місць. Державна служба зайнятості та кадрові агентства повідомляють, що є ще 3,5 тисячі вакансій. Середня зарплата становить 495 гривень.

...Про політику й «свої» магазини

— Політика й перебування в партійних лавах надають мені можливість бути причетним до подій державної ваги. Будівельний бізнес, яким займався до обрання, навчив мене долати труднощі, заробляти кошти. По місту часто ходять чутки, що в мене на утриманні магазини, таксі... Відверто запевняю: маю стосунок тільки до будівництва. Але міський голова — це менеджер. Цього потребує управління містом. А його розвиток має бути забезпечений фінансово.

Найперше прибуток громаді має приносити міська земля — як головна власність, і для цього необхідне ефективне управління нею. Ми вивчили досвід Сум, Черкас, «приміряли» на себе. В результаті — доходи в казну від землі зросли більш як удвічі. І це не межа, ставимо завдання досягти 5—6-разового збільшення цієї статті доходів. А враховуючи, що в нас площа земель більша, ніж, приміром, в Харкові, то резерви тут доволі значні.

...Про пресу, критику та вуличні прогулянки

— До критики ставлюся нормально. У ній, як у дзеркалі, бачиш ті проблеми, які варто допрацювати, котрі пройшли поза увагою. Критика необхідна, мої опоненти стимулюють і допомагають мені. Спільно ми вдосконалюємо життя міста.

Засоби масової інформації — теж в стані становлення, розвитку. Скільки б не говорили про їхню залежність від влади, вважаю, що це не так. Газети, радіо й телебачення залежать від своїх власників та редакторів — у чому вони вбачають своє завдання, так і ЗМІ висвітлюють події. Упевнений, що здоровий глузд все-таки переважить і дасть змогу журналістам відійти від заробітчанства.

Моя робота — велика відповідальність. Вона дає можливість реалізуватися, але навіть особисте життя переходить в публічне. Це накладає великі обмеження, коли не маєш вільного часу на дозвілля, на відпочинок, на спілкування «поза роботою», навіть на те, щоб просто пройтися вулицею...

Міська рада готова працювати з усіма пропозиціями, що надходять від членів громади, запевнив Володимир Васильович. Адже стільки ще належить зробити — минуло лише два роки.

 

Херсон.