Дев’ятий день триває пікетування будинку адміністрації Президента мешканцями села Дем’янці Переяслав-Хмельницького району Київської області. Вони вимагають чесного розподілу земельних паїв. За словами одного з пікетувальників Олексія Козоріза, конфлікт розпочався у 1996 році під час розпаювання земель, що належали КСП «Агрофірма Альта». Тоді обділеними залишилися 102 місцеві жителі. Після неодноразових звернень мешканців Дем’янців до Переяслав-Хмельницького суду розпаювання було скасовано, а сільраду зобов’язано уточнити списки осіб, які мають право на земельний пай.
Загальні збори пайовиків, що відбулися 10 червня нинішнього року, розв’язали конфліктну ситуацію... формально. Було вирішено «землі, що орендує СПП «Альта», не перепайовувати, а скривджених задовольнити за рахунок фермерських земель. Але... за згодою самих фермерів». Зрозуміло, що згоди ніхто не дав. А коли голова сільради Валентина Губар не підтримала такого рішення і стала на захист скривджених, тринадцять із п’ятнадцяти депутатів сільради на позачерговій сесії оголосили їй недовіру та призначили дострокові вибори сільського голови. 29 серпня у Дем’янцях таки відбулися вибори. Новообраний сільський голова навіть встиг зайняти кабінет
В. Губар, скориставшись тим, що жінка перебувала в лікарні.
Обурена неправомірними діями депутатів, територіальна громада стала на захист свого голови. Мешканці Дем’янців вимагають визнати неправомірними вибори сільського голови, призначити дострокові вибори депутатів сільради, а також чесного розподілу земель та притягнення до кримінальної відповідальності винних. Редакція газети «Голос України» проведе розслідування конфлікту в Дем’янцях і розповість про це у подальших номерах.