Українські родини з дітьми матимуть власний курорт на Азовському узбережжі. Так вирішили депутати Генічеської районної ради.
Сесія звернулася до обласної ради з клопотанням надати Генічеську статус курорту матері й дитини.
— З таким статусом Генічеський район може увійти до державної програми розвитку рекреаційних територій, а також привабити на Стрілку інвесторів, — каже заступник голови райради Валерій Лавриненко.
Упевненість представників району має неабиякі підстави. Як курорт, Генічеськ відомий ще з початку XІX століття. Видатний дослідник Семенов-Тяньшанський свого часу занотував: «... В Геническе имеются хорошие морские купания и целебные грязи, съезд больных весьма значителен».
Унікальна піщана територія, що простягалася більш як на сто кілометрів від материка до Кримського півострова, — Арабатська Стрілка ще за союзних часів була улюбленим місцем відпочинку тисяч курортників. Омита Азовським морем з одного боку і озером Сиваш —з другого, ця місцина прирівнюється за лікувальними властивостями до таких всесвітньо відомих оздоровниць, як Велике Солоне озеро в США та Мертве море на Близькому Сході.
— Нині за старими картами ми розшукуємо забуті свердловини, — продовжує Валерій Лавриненко. — Відомо їх уже півтора десятка.
За висновками Українського НДІ курортології та фізіотерапії, джерела мають бальнеологічну цінність за хімічним складом та наявністю біологічно активних речовин, таких, як йод, бром, кремнієва кислота. Важливим є й той фактор, що ці води виявилися термальними, температура на виливі сягає 55—65 градусів, що добре впливає під час лікування опорно-рухового апарата, нервової системи, захворювань шкіри.
За офіційними даними, Херсонщина посідає шосте місце в Україні за наявністю рекреаційних ресурсів, котрі, проте, використовуються далеко не на повну потужність, хоча область визначено базовою для розвитку дитячого, молодіжного та сімейного туризму в Україні на 2003—2005 роки.
— Відновлення здоров’я нації, — зазначає голова Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму Катерина Самойлик, — особливо стосується матерів та дітей. Для них не менш гострою є й проблема харчування. Але ж аграрні підприємства Херсонщини мають чудові технології вирощування овочів, фруктів, баштанних культур, вкрай необхідних для забезпечення організму вітамінами.
Крім організованих відпочивальників, Генічеськ приймає, за підрахунками, майже 15 тисяч «дикунів». Більшість із них приїздять саме заради термальних джерел.
На форумі з питань розвитку туризму за участю відповідних відомств та представників місцевих органів самоврядування було розглянуто всі запропоновані ініціативи місцевих рад приморських міст і селищ. Міські голови Генічеська, Скадовська, Голої Пристані, Каланчака, Берислава, Нової Каховки, які з власної ініціативи заснували спілку сприяння розвитку туризму на півдні України «Таврія», підписали угоду про співпрацю з державною туристичною адміністрацією України. Курортний потенціал Херсонщини і, зокрема, Арабатської Стрілки — надія на економічне піднесення краю.
Херсон — Генічеськ — Арабатська Стрілка.