У Вінниці розпочато реалізацію проекту «Віче громади — інструмент захисту і лобіювання прав та інтересів громадян».
Його презентувала місцева громадська організація «Клуб міської громади». Як стверджує його голова Андрій Татарин, щоб навчитися користуватися інструментом самоврядування, клубом уже створено 29 комітетів самоорганізації населення. Загалом їх має бути 50.
Їхнє зібрання і є громадським вічем, покликаним розв’язувати низку завдань. Це — формування робочих груп із дорадчим голосом у постійних депутатських комісіях міськради, експертних груп для вивчення програм і проектів, що впроваджуватимуться у місті. Віче пропонуватиме кандидатури тих, хто міг би очолити ту чи ту ділянку роботи на підприємствах комунальної власності, а також в органах виконавчої влади.
— Ми ж бо знаємо людей, як кажуть, з кожної багатоповерхівки... Годі владу гудити на кухні. Критикуєш — пропонуй. А тоді, засукавши рукава, берись до діла, — каже Андрій Татарин.
Задумів багато, і всі вони спрямовані на залучення вінничан до активної участі у житті міста, загальноміських справах і заходах.
На думку ініціаторів проекту, діяльність загальноміського віча сприятиме прозорості в роботі владних структур. Усе це співзвучне з чинним законодавством та основними принципами Європейської хартії місцевого самоврядування.
Якщо казати відверто, вважає міський голова Вінниці Олександр Домбровський, то поки що громада не сповна використовує для цього інструмент самоврядності. Тому ідея створення громадського віча закладена також у робочому варіанті проекту статуту територіальної громади міста Вінниці. Нині цей документ опрацьовується. Після його обговорення і затвердження депутатами міськради статут набере чинності, а відповідно громадське віче стане повноправним суб’єктом місцевого самоврядування.
Вінниця.