Протягом трьох днів у Новограді-Волинському проходило міжнародне свято літератури і мистецтва «Лесині джерела». За традицією воно почалося в Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, де науковці і письменники обрали для обговорення тему «Родина Косачів у духовному розвитку краю». Традиційною є і театральна сторінка свята: цього разу на сцені Палацу культури імені Лесі Українки своє прочитання «Лісової пісні» представив Херсонський обласний український музично-драматичний театр імені М. Куліша. Твори Лесі Українки звучали і в Музеї-садибі родини Косачів. Із цікавою програмою прибули, зокрема, викладачі і студенти коледжу культури з Луганська.
Ще одна грань свята — музично-пісенна. Свою майстерність на святкових концертах продемонстрували аматорські колективи з різних регіонів України, а також із міст-побратимів у Польщі й Білорусі. Відбувся конкурс автентичного співу «Пісня долю вишила». А біля стін реконструйованої фортеці пройшло театралізоване дійство «Звягельські жарти» (Звягель — давня назва Новограда-Волинського, яка дуже подобалася Лесі Українці).
Цього разу, як ніколи раніше, багато заявок із різних регіонів надійшло на участь у «Містечку майстрів» — виставці-продажу творів декоративно-ужиткового мистецтва. Під час свята відбулася презентація альманаху «Зерниця», в якому представлено твори сучасних авторів. Були й подарунки для музею: експонати — від далеких родичів Лесі Українки, кошти на ремонт — від народного депутата Володимира Зайця. Він вручив також десять премій «Троянди надії», зокрема беззмінній завідувачці музею Вірі Римській.
У «Лесиних джерелах» уперше взяла участь делегація з грузинського міста Сурамі, в якому пройшов останній період життя славетної поетеси. З’явилася й неочікувана гостя — претендент на президентську посаду Наталя Вітренко, яка нагадала, що її газета має назву «Досвітні вогні».