Створена у Черкасах організація має сприяти консолідації зусиль і українців, які живуть на Батьківщині, і представників численних діаспор наших співвітчизників (до речі, за словами президента, фахівці об’єднання оцінюють кількість українців в світі на рівні ста мільйонів чоловік).
Конкретика діяльності організації полягає у запровадженні низки проектів з дуже широким спектром спрямування: від всеукраїнських благодійного фонду та бізнес-центру до атракціонно-видовищного центру «Котигорошко» та всесвітньої школи українознавства для дітей і молоді української діаспори. Крім того, ОУС має на меті захист прав етнічних українців, зокрема, внесення змін до чинного законодавства, які дали б їм права на придбання землі в Україні. Найближчим часом М. Поплавський відвідає європейські країни з метою налагодження контактів із лідерами українських діаспор. Результатом цих зустрічей має стати створення в європейських країнах відповідних структур, які опікувалися б проблемами етнічних українців.
«Співаючий ректор» планує також провести низку зустрічей із заробітчанами, що подалися з нашої країни у пошуках кращої долі. Ідеальним результатом цих зустрічей Поплавський бачить створення, за сприяння місцевих діаспор, системи юридичної допомоги сотням тисяч громадян України, які працюють (часто нелегально) в європейських країнах.
Відповідаючи на запитання, народний депутат наголосив, що «право на патріотизм, на щастя ще ніхто не приватизував», а затим підкреслив, що очолювана ним організація готова до співпраці з усіма, хто працюватиме на благо України. Водночас на перший план мають вийти конкретні справи. Вірний своїй манері висловлюватися, М. Поплавський зазначив: «Артистів розмовного жанру у нас в країні дуже багато, але зараз потрібні не розмови, а справи».