Я — учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1986 р.), ІІ категорія. Наукового стажу роботи 25 років, а нині працюю не в науковій організації. Чи можна вийти на пенсію як науковому працівнику при зниженому пенсійному віці і чи потрібно переходити на наукову роботу для того, щоб оформити пенсію?
Олег ГОНТАР.
Ужгород.
Під час звернення по пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» немає значення на якій посаді перебуває особа на момент звернення — на посаді наукового працівника, яка дає право на зазначену пенсію, чи на будь-якій іншій роботі на будь-якому підприємстві, в організації та установі усіх форм власності. Основною умовою є наявність наукового стажу необхідної тривалості: для чоловіків — загального стажу роботи 25 років, у тому числі не менш як 20 років стажу наукової роботи; для жінок — загального стажу 20 років, у тому числі не менш як 15 років стажу наукової роботи. При цьому стаж наукової роботи обчислюється тільки за основним місцем роботи. Якщо особи виконують наукову роботу лише за сумісництвом, права на пенсію згідно із законом як наукові працівники не мають. Особи, які згідно з чинним законодавством мають право на пенсію за зниженого віку, пенсія як науковому працівнику може призначатися при досягненні зниженого пенсійного віку. Учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії пенсії за віком можуть призначатися на 10 років раніше досягнення пенсійного віку, тому в цьому випадку пенсія може бути призначена при досягненні 50 років (чоловіки), незалежно від останнього місця роботи.
З’ясовується, не можна
Чи можна розмір пенсії як науковому працівникові обчислити із заробітку за останні два роки роботи?
Ольга КОЛІНІЧЕНКО. 
Житомир.
Ні, не можна. Під час призначення пенсій науковим працівникам середній заробіток визначається за періоди роботи, передбачені статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: за будь-які 5 років роботи поспіль наукового (науково-педагогічного) працівника за період до 01.07.2000 р. та за весь період роботи наукового (науково-педагогічного) працівника після 01.07.2000 р. Заробітна плата враховується лише за періоди роботи на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників. Якщо особа весь час працює на посадах наукових працівників і за призначенням пенсії звертається, наприклад, у травні 2004 р., братиметься заробітна плата за 8 років 10 місяців. (5 років + 3 роки 10 місяців). Якщо після 1 липня 2000 р. особа не працює на посаді наукового працівника, пенсія обчислюватиметься лише із заробітку за будь-які 5 років наукової роботи за період до 1 липня 2000 р.
Під час обчислення заробітку враховуються лише ті виплати, які визначені частиною другою статті 23 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»: посадові ставки (оклади), премії, доплати за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової (науково-педагогічної) роботи та інші надбавки, доплати та винагороди за наукову (науково-педагогічну) діяльність, передбачені законодавством. Якщо науковий працівник працював ще й за сумісництвом і виконував наукову чи науково-педагогічну роботу, заробітна плата за сумісництвом також враховується під час обчислення пенсії. Проте в усіх випадках для обчислення пенсії враховується заробітна плата в межах максимальної величини заробітку, на який відповідно до законодавства нараховувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування (внески): з 1 липня 1998 р. — в межах 1000 грн., з 1 березня 2001 р. — 1600 грн., з 1 травня 2002 р. — 2200 грн., за період після 1 червня 2003 р. — 2660 грн.
Володимир МАКСИМЧУК.