Територіальні громади та їх самоврядні органи позбавлені можливості реалізувати у повній мірі свої функції і тим самим забезпечити належний рівень життєдіяльності території.
Про це йдеться у зверненні учасників наради сільських, селищних і міських голів Вінницької області до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра, прийнятому на представницькому зібранні за участю керівників обласних та районних органів виконавчої влади. Головною причиною такого стану справ керівники територіальних громад назвали недосконалість чинної законодавчої бази.
Досвід розв’язання місцевих проблем, на їхню думку, ставить на порядок денний внесення змін до двох важливих документів — Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу. Йдеться, зокрема, про розмежування повноважень між виконавчою владою та органами місцевого самоврядування.
— Ми не за протистояння, а за співпрацю і взаємодію різних органів влади, — наголошували керівники територіальних громад у своїх виступах. — Однак між нами лежать камені спотикання. Один з них — фінансування територій: самостійність у цій справі, як і раніше, залишається декларативною. А коли гроші у чужому гаманці, за висловом одного із сільських голів, то забезпечити належний рівень життєдіяльності території неможливо.
— Мені імпонує думка керівників територіальних громад у відстоюванні своїх законних прав щодо вирішення суспільних проблем і фінансування територій, — каже ініціатор зібрання голова Вінницької облдержадміністрації Григорій Калетнік. — Без активізації законодавчого процесу щодо діяльності місцевого самоврядування нам не вдасться зняти наболілі проблеми. Незважаючи на те, що представники виконавчої влади і місцевого самоврядування на сьогоднішньому зібранні домовилися про тісну співпрацю у їх вирішенні.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.
Чиновники підуть пішки,а футболісти залишаться без грошей
Депутати Миколаївської міської ради прийняли зміни до бюджету міста, згідно з якими більш як півтора мільйона гривень спрямовано для потреб житлово-комунального господарства. 45 тисяч передбачалося надати автобазі міськвиконкому на купівлю бензину, запчастин та утримання автопарку. Але, на вимогу депутата Сергія Паливоди, автобаза недоодержить десять тисяч. Ці кошти і ще десять тисяч із благодійного фонду підуть на виплату матеріальної допомоги малоімущим громадянам. На ці цілі гроші з місцевого бюджету попередньо виділено не було. Без підтримки міського бюджету залишаться футболісти команди «Миколаїв». Проти фінансової допомоги команді проголосувала більша частина депутатів. Аргументували тим, що поки немає коштів на ліки, на ремонт шкіл і підготовку до зими, виділяти гроші на футбол недоцільно. Щоправда, любителі місцевого футболу серед депутатів усе-таки вирішили власними силами підтримати команду. Першим про свій намір перерахувати десять тисяч гривень футболістам «Миколаєва» заявив депутат міськради Анатолій Дюмін.
Олена ІВАШКО.
Миколаїв.