Таким чудовим дендропарком, як у селі Васютинці Чорнобаївського району, не може похвалитися жодне господарство лівобережжя Черкащини. Своєю появою вічнозелена перлина СТОВ «Дніпро» завдячує великому природолюбові, колишньому вчителеві біології місцевої школи Іванові Пилиповичу Сиволапу. Нині засновникові головної окраси Васютинців 92 роки і всі турботи з догляду за улюбленим дітищем Іван Пилипович передав своїй учениці Ользі Радько.

— Наш дендропарк належить до заповідних об’єктів Черкаської області, — з гордістю розповіла господиня смарагдових алей. — Розташований він на чотирьох з половиною гектарах і налічує 300 видів дерев, кущів і 250 трав’янистих рослин. Маємо 42 види хвойних порід, 12 — верби. Є і екзотика. Ось дерево гінго, яке дійшло до нас з доісторичних часів. А ось африканські кактуси — вони ростуть у відкритому грунті...

Розкішні кущі самшиту, козацького ялівцю, колоновидних туй, запашний чубучник, бруслина, дейція шершаволиста, прозоре марево троянд — все у дендропарку милує око. Часто тут проводять уроки вчителі-біологи місцевої школи, приїжджають на екскурсії учні з сусідніх шкіл і районів.

— Утримується дендропарк за рахунок нашого сільгосптовариства, — пояснив економічний бік існування мальовничої оази директор СТОВ Андрій Душейко. — Це, звичайно, чималі кошти. Але ми не шкодуємо. Бо хіба можна шкодувати за тим, що у Васютинцях завжди весна?!

Черкаська область.