За підсумками п’яти місяців цього року на Вінниччині недофінансовано дві найважливіші галузі — охорону здоров’я й освіту

Вчителям, наприклад, виплатили лише половину відпускних. Незбалансованість обласного бюджету простежується і в тому, що інші програми також не підкріплені фінансово. Ось чому голова облдержадміністрації Григорій Калетнік на зустрічі з депутатами облради запропонував ще раз повернутися до розмови про стан обласної казни. Характерно, що депутати всіх фракцій не тільки охоче пристали на таку пропозицію, а й активно шукали шляхи виходу із ситуації. Водночас критикували... самих себе.

За словами депутатів Володимира Житника, Івана Бондарчука, Миколи Панасюка, на сесії з самого початку казали, що приймається популістський бюджет. Сьогодні у цьому переконалися всі. Тому відповідальність за це лежить на кожному, але передусім її мав би взяти на себе за безпринципність голова постійної депутатської комісії з бюджету Леонід Іванов.

Було наголошено, що треба уважніше ставитися до використання бюджетних коштів. Бо в селах з’явилася нова категорія людей, які тихенько їх «проїдають». Ідеться про тих, хто, не без допомоги окремих чиновників, оформляє липові довідки безробітного, отримує від держави компенсацію, а сам тим часом їде на заробітки за межі села...

Депутат облради Роман Аксельрод запропонував перерозподілити кошти за рахунок зменшення витрат на капітальне будівництво: якщо роботи на об’єкті ще не розпочато, не фінансувати їх. Пропозицію підтримали учасники зустрічі. За дорученням голови облдержадміністрації розпочато інвентаризацію фактичних витрат на капбудівництво для збалансування бюджету.

Неефективною, на думку учасників розмови, є схема отримання кредитів і позик бюджетними організаціями через систему Державного казначейства. Саме через це вони не змогли отримати нинішнього року передбачені для області 20 мільйонів гривень. Із цієї суми фактично видано лише 9 мільйонів. Удосконалити цей механізм має Міністерство фінансів.

На конкретне запитання депутата Валентини Швидкої, представника освітянської галузі, чи отримають її колеги відпускні, голова облдержадміністрації Григорій Калетнік дав таку само конкретну відповідь. За його словами, вчителям видадуть передбачені кошти до копієчки. Влада вже вживає для цього конкретні заходи.

Вінницька область.