У  1961-му в Умані ділили землю. Ділянку № 6 на вулиці Ватутіна одержали попередники нинішньої господарки Антоніни Іщук. Ділянка чимала — 910 кв. м під будівництво і 611 кв. м так званого надлишку.
Мешканцям вулиці Нахімова пощастило менше — їм у 1968-му виділили лише по 520 кв. м землі. Одержав її і Семен Горбань. Усі ділянки тоді були прямокутні...
Для зачину, мабуть, вистачить. Читач, напевно, вже здогадався, що йтиметься про конфлікт між сусідами. Зрозуміло, за землю, за сім її «квадратів».
Дочка Семена Зіновійовича — Тетяна Сухецька у своєму листі до редакції просила допомогти вирішити суперечку, тому що вони, мовляв, перед Іщук, працівником районного відділу земельних ресурсів, та до того ж кумою великого столичного цабе, безсилі.
Здавалося, це — парафія суду. Але зацікавила фраза дочки ветерана: «Справа не в сімох метрах, а в принципі. На нашому прикладі влада демонструє нікчемність простих людей у боротьбі з чиновниками. Закон на нашому боці, але бюрократи його нехтують».
Покликала в дорогу мене й інша обставина. Десь сусіди за землю б’ються (бачили ж?), як півні, до крові. А там (чули?) за межу людину вбили.
Знати ці земельні пристрасті і не запобігти конфліктам у зародку — по-моєму, злочинна безвідповідальність. В Умані, схоже, в окремих структурах сидять глухонімі і сліпі. Своєю бездіяльністю і колінопреклонінням вони сприяють розпалюванню конфлікту, вседозволеності і нарузі над законом.
Землі багато не буває
Відстоювати інтереси батька Тетяна Сухецька почала у 2003-му. Коли довідалася, що ще 1999(!) року працівники приватного підприємства неправильно обміряли ділянку. Вони не ознайомилися з наявними у Горбаня документами, «нарахували» йому тільки 499 кв. м. Тобто площу, якою він фактично користувався. Куди дівся ще 21?
— Сусіди за багато років тихою сапою «прихватизували» мою землю, — зазначає Семен Зіновійович. — Довгий час не було паркану, от вони і скористалися.
Як стверджує сусід Горбаня Анатолій Мироненко, на його 20 соток теж претендував батько Іщук, але...
— Я не став дивитися на беззаконня склавши руки, однак відвоювати вдалося лише десять соток.
Чого це йому коштувало, Мироненко розповідав півгодини — адже не один день тривала війна за межу...
Горбань, з огляду на все, — не боєць. Він мовчки зносив образливі дії, а у 1999-му, будучи вдома сам, до того ж хворий, підписав той самий документ на 4,99 сотки.
На настійну вимогу дітей він звернувся до міськради, і та у квітні 2003-го частково виправила помилку землемірів, виділивши ділянку в 506 кв. м. Цю площу Горбань і приватизував, «подарувавши» 1,4 сотки сусідці.
— А чому ви так вважаєте? — парирує Антоніна Іщук. — Мої батьки і я, як спадкоємиця, користуємося своєю землею. Претензії сусідів неправомірні.
Ми довго говорили з працівником відділу земельних ресурсів і розійшлися кожен при своїй думці. Впевнена у своїй правоті, Іщук посилалася на рішення Уманської міськради, що у грудні 2003 року внесла зміни у своє ж (квітневе 2003-го) рішення, залишивши за Горбанем ті самі 499 кв. м землі. Втім, Антоніна Теофанівна, фахівець, не знала, що ці зміни — незаконні. Я відкрив для неї Америку, показавши листа із Держкомітету з земельних ресурсів. Перший заступник голови Михайло Гарбуз відповів на скаргу Горбаня: рішення про зменшення ділянки є незаконним, оскільки «прийнято вже після того, як земельна ділянка стала приватною власністю». Вочевидь, не знала-не відала Іщук і про існування висновку техекспертизи, в якому недвозначно зафіксовано: «Самозахоплення частини земельної ділянки у Горбаня гр. Іщук становить 7,43 кв. м».
А ще є акт, підписаний начальником відділу з питань земельних відносин Королем і двома відповідальними працівниками...
А ще є лист із податкової інспекції... Відомі й інші «сліди», що свідчать про самозахоплення.
А найпромовистіший — дах кухні, піднявшись на який можна побачити довгий рівненький паркан між ділянками сусідів двох вулиць і ма-а-ленький клин між ділянками Іщук і Горбань. Його і її ділянки вже не прямокутні. Не та вже конфігурація, добродії!
Але моїх спостережливих аргументів, вочевидь, мало для розв’язання суперечки. Влада Умані повинна була задовольнити прохання ветерана, «піднявшись» на дах міськради, розібратися в ситуації і привести у відповідність усі рішення з даного питання.
Влада воліла відмахнутися від конфлікту, порекомендувавши звертатися до суду.
Там з жовтня 2003-го справу по суті не розглянуто. Судді міняються частіше, ніж рішення міськради про ділянку Горбаня. Воно й зрозуміло: позов архіскладний, документів зібрано багато — годі розібратися. Але суд, хочеться вірити, розбереться, розглянувши матеріали повно, всебічно й об’єктивно...
Свинське питання
А потім, цілком імовірно, займеться черговою скаргою Горбаня. Цього разу — на бездіяльність служб, що не виконують своїх обов’язків і пропозицій.
Вочевидь, вважаючи сусідів «нерозумними хазарами», Антоніна Іщук з метою захисту своєї території спорудила фортецю у вигляді... свинарника. У п’яти метрах від будинку Горбаня.
Відсутність 1,4 сотки не так відчувається, як запах свиноферми.
І зливовий дощ не так підмиває фундамент, як смердючий сусідський потік. Тому Семен Зіновійович накликав на її «фортецю» варягів — відповідні служби контролю.
Міськсанепідемстанція і дільничний інспектор міліції констатують: госпбудівлі Антоніни Іщук розміщені від вікон житлового будинку заявника на відстані ближче ніж 12 метрів. А тому пропонуємо перенести свинське царство подалі.
Їду до СЕС, з’ясовую, що у випадку невиконання рекомендацій санітари можуть оштрафувати неслухняну. Якщо вона знову знехтує вимоги служби — про порушника повідомлять до прокуратури.
Чи було це зроблено з липня 2003-го (саме тоді складено акт)? Не було. Чому? Вибачте за нескромне запитання.
 
У вересні того ж року свинарник відвідали працівники міськуправління містобудування й архітектури. Пальчиком помахали дуже грізно: в місячний термін знести споруду, «збудовану з порушенням будівельних, санітарних і протипожежних норм».
 
Рідкісний букет відступів, але свині на припис тільки рохнули. І рохкають досі, щоправда, в іншому місці. «Архітектурна» ж споруда стоїть, як пам’ятник беззубості, безпринципності і безвідповідальності місцевих служб і органів влади. Вони давно самоусунулися від розв’язання земельного і свинського питання, очікуючи судового рішення.
Тоді вони покажуть, хто в місті хазяїн.
А поки що родина Горбаня метає бісер перед свиньми...
Черкаська область.