Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, народний депутат України Володимир Литвин під час робочої поїздки в Одеську область відвідав міжнародний пункт пропуску на Державному кордоні України «Кучурган-авто». Політика в поїздці супроводжував народний депутат України Сергій Гриневецький.

У ході поїздки В. Литвин ознайомився з роботою прикордонного поста Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, відвідав пункт розміщення мобілізованих військовослужбовців, а також провів закриту нараду із представниками ДПСУ.
Співробітники пункту пропуску доповіли, що через загострення криміногенної обстановки охорона Державного кордону посилена. У пункті пропуску «Кучурган-авто» і «Кучурган-залізнична станція» здійснюється посилений прикордонний контроль. Особлива увага приділяється громадянам Російської Федерації, які можуть пересуватися групами для дестабілізації обстановки на держкордоні, а також в Україні й зокрема в Одеській області. Для запобігання прориву військових формувань з інших держав установлено вогневі позиції на в’їзді. Для допомоги прикордонникам на пункті пропуску несуть службу співробітники СБУ.
Під час зустрічі з воїнами-прикордонниками Володимир Литвин заявив, що 6 травня на закритому засіданні Верховна Рада планує прийняти низку рішень, що стосуються соціального забезпечення військовослужбовців.
— Орієнтиром для визначення мінімального рівня зарплати для прикордонників могли б служити зарплати народних депутатів і міністрів. З урахуванням того, що в нас динамічно дорожчає життя, якусь нижню межу назвати складно, але проблема в тому, що сьогодні великий різнобій у зарплаті в секторі безпеки та оборони. Наприклад, якщо брати Міністерство оборони та інші структури, то ця різниця становить десь півтора разу. Тому основне завдання, яке ми бачимо, — це вирівняти заробітну плату, а потім її підняти, — заявив Володимир Литвин.
В. Литвин також зазначив, що за результатами поїздки комітетом буде запропоновано Верховній Раді 6 травня на закритому засіданні прийняти зміни й доповнення в законодавство в частині пенсійного забезпечення й заробітної плати, посилення соціального забезпечення та охорони здоров’я військовослужбовців.
Голова комітету зауважив, що сьогодні якщо військовослужбовець збирається на пенсію, то він отримує не 80 відсотків грошового забезпечення, а 70. Також раніше пенсія нараховувалася з урахуванням зарплати за 24 місяці, а сьогодні — за 60 місяців. Від цього офіцер втрачає тисячу гривень, контрактник — від 500 гривень і більше. «Позиція комітету: потрібно відповідне рішення скасувати, враховуючи особливий період, коли держава каже «бери зброю й захищай країну від можливої агресії» і водночас забирає мізерне грошове забезпечення, яке є на сьогодні, — сказав В. Литвин. — Є й ціла низка інших пропозицій, які комітет запропонує Верховній Раді. Нам потрібні не розмови, а конкретні рішення в частині посилення обороноздатності, у частині посилення можливостей для перекриття наших кордонів і в частині соціального забезпечення наших військово-
службовців».
 
Одеська область.