Ще 3 лютого 1944 року радянські війська вигнали фашистів із села Черемошне Ковельського району. А тридцять кілометрів до Ковеля вони змогли пройти за 154 дні. У боях за місто загинули 15 тисяч наших бійців, у тому числі п’ять Героїв Радянського Союзу. 6 липня ворога вигнали з міста. Тоді Батьківщина салютувала військам Першого Білоруського фронту 12 артилерійськими залпами із 124 гармат.
Щороку Ковель відзначає річницю визволення як день міста. Нині на свято приїхало чимало учасників тих боїв. Колишній командир роти 76-ї стрілецької дивізії Кашпулла Зінгангіров прибув із столиці Казахстану Астани. В березні 1944 року очолювана ним група із 35 бійців, маючи на озброєнні лише дві протитанкові рушниці і станковий кулемет, поблизу села Старі Кошари перекрила дорогу семи ворожим танкам і 50 піхотинцям, які намагалися прорватися на допомогу заблокованим у Ковелі семи ворожим дивізіям.
«Коли 6 липня 1944 року ми визволили Ковель, у місті майже не було ворогів, — розповідає колишній командир протитанкової батареї лучанин Володимир Бірюков. — Гітлерівці, відчувши, що знову можуть потрапити в оточення, вночі залишили місто. Лише невеликі загороджувальні загони і три чи чотири самохідних гармати намагалися якось затримати наші підрозділи. Одну з цих самоходок підбили мої бійці. Ковель було майже повністю зруйновано, всі його вулиці і будівлі було заміновано. Великої шкоди завдавав залишений у місті навідник, який коригував вогонь фашистської артилерії. Тривалий час його не могли знайти. Як виявилося згодом, він був перевдягнутий у форму радянського офіцера».
Воїни-фронтовики того дня були найшанованішими гостями Ковеля. А розпочалося відзначення 60-річчя визволення міста ще 3 липня із зустрічі ветеранів з міським головою Ковеля Ярославом Шевчуком у народному домі «Просвіта». Наступного недільного дня на меморіалі Слави пройшов багатолюдний мітинг. Потім на центральній площі Ковеля відбулося урочисте відкриття свята міста, яке завершилося парадом колективів художньої самодіяльності та фізичної культури і спорту.
Волинська область.