У  смт Врадіївка з населенням більш як десять тисяч збирають податків у три—чотири рази більше, ніж у деяких містах області. Чотири роки підряд Врадіївська селищна рада займає перші місця з багатьох показників, головний з них — наповнюваність бюджету.

— Наш бюджет становить мільйон двісті тисяч гривень, — розповідає Валерій Тимановський, селищний голова Врадіївки. — Ми його наповнюємо дванадцять років без дотацій і субвенцій.

На чотирьох врадіївських ринках (які дають 160 тисяч гривень зборів) багато торгуючих і з інших районів. Кажуть, якщо в Одесі є знаменитий ринок — «7-й кілометр», то тут «8-й кілометр» з асортименту не поступається одеському.

А недавно в райцентрі за прикладом великих міст збирають гроші за паркування. З однієї машини беруть по 51 копійці за годину. В результаті одержують 30 тисяч гривень за рік. Рецепт від Тимановського простий — на землі лежать гроші, потрібно тільки нахилитися і взяти.

— У Врадіївці немає недоїмок із земельного податку, — каже Валерій Костянтинович, — ми привчили людей, що потрібну довідку в селищній раді можна одержати тільки тоді, коли податок сплачено.

— Часто приймаємо гостей з інших районів, — продовжує Тимановський. — Дивуються: а як це у вас на вулицях лавочки стоять і ніхто їх не ламає? Пояснюю, що разом з правоохоронними органами займаємося профілактикою вандалізму — зустрічаємося з жителями і насамперед школярами. Найголовніший аргумент — я ж не свої гроші плачу за зламану лавочку, а у ваших батьків ці гроші беру. Так потроху і «капаємо на мізки».

За півтора року за допомогою райміськадміністрації відремонтували стадіон. І одразу зняли охорону — немає сенсу її тримати.

Кошти направляють на зарплату, на утримання дитячих садків. Батьки платять за дитину півтори гривні в день, з місцевого бюджету доплачують до п’яти. Побудували лазню. Створили свою комунальну службу. Працюють сантехніки, електрики, на балансі водопровід... Загалом у цій службі 70 робочих місць. Із зарплатою затримок немає. Чи варто говорити, що місцевому самоврядуванню без дотаційної підтримки держави не вижити?

Миколаївська область.